Newsroom

Newsroom

Έκθεση Φωτογραφίας Αόρατη Πόλη του εικαστικού καλλιτέχνη Αθανάσιου Μπίρλη

Από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, το Μουσείο των Ηρακλειδών  έχει τη χαρά να φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας του πολυτάλαντου εικαστικού – καλλιτέχνη Αθανάσιου Μπίρλη με τίτλο «Αόρατη Πόλη». Ο Θανάσης Μπίρλης, είτε στήνει τα περίφημα μικρογλυπτά του, τα έντομά του, χρησιμοποιώντας υλικά από χρησιμοποιημένα γυαλιά οράσεως και ηλίου, είτε τους χρωστήρες και τους ιδιαίτερους καμβάδες του, είτε οδοιπορεί με τις φωτογραφικές του μηχανές σαν μια προέκταση των ματιών του, καταφέρνει πάντα να συλλαμβάνει και να μεταφέρει την πραγματικότητα γύρω του με μοναδικό τρόπο.

Στην «Αόρατη Πόλη», η πρώτη ανάγνωση, το προφανές, είναι η αποτύπωση με τον φωτογραφικό φακό τόπων που χάνονται, οικιστικών μονάδων που κάποτε φιλοξένησαν ζωές ανθρώπων και που τώρα αφέθηκαν να ηττώνται κατά κράτος από τη δράση των ασήμαντων: τη σκόνη, την υγρασία, τις ρίζες μιας ακακίας, τα βρύα, την αγριάδα, που ξανακερδίζουν αυτό που έτσι κι αλλιώς τους ανήκε. Στη δεύτερη ματιά, ο φακός του καλλιτέχνη αναζητά ή ανακαλύπτει χρώματα ή αντικείμενα που διέλαθαν της φθοροποιού δράσης του χρόνου: ένα σύνθημα ή ένα graffiti, ένα παράταιρο αντικείμενο που σκορπά μικρές δόσεις σουρεαλισμού στην εικόνα. Στο τρίτο επίπεδο, ο καλλιτέχνης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλάζει την πραγματικότητα  παρεμβάλλοντας μικρές εκρήξεις χρωμάτων και φωτός στον υφέρποντα ρομαντισμό της αναφοράς στο παρελθόν και τη γλυκερή γοητεία της φθοράς, αποκαλύπτοντας μια άλλη οπτική στον ξαφνιασμένο θεατή.

Ακόμα και η τεχνική εκτύπωσης που επέλεξε ο καλλιτέχνης, η χρήση δηλαδή φύλλων αλουμινίου, είτε ως βάση φιλοξενίας χαρτιού είτε ως μέσο εκτύπωσης, δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο έργο του. Αυτό που τελικά μένει, είναι η διάθεση του Θανάση Μπίρλη να εκφράσει τον κόσμο του και τον κόσμο που τον περιβάλλει, και το επιχειρεί με κάθε μέσο.  

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, στην οδό Ηρακλειδών 16. Ώρες λειτουργίας, Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 έως 18:00. Ισχύει το εισιτήριο εισόδου στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Παράλληλα με την έκθεση, θα παρουσιαστεί μια νέα σειρά «εντόμων», που ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε  ειδικά για το πωλητήριο του Μουσείου.

Ο Θανάσης ΜΠΙΡΛΗΣ γεννήθηκε στην Καισαριανή τον Γενάρη του 1959. Τελείωσε το λύκειο αρρένων Υμηττού κ σπούδασε την οπτική επιστήμη στα ΚΑΤΕΕ. Με την ίδρυση των ΤΕΙ για οκτώ χρόνια διδάσκει στο ίδρυμα στο τμήμα οπτικής οπτομετρίας. Ασχολείται με τις επιχειρήσεις οπτικών κ είναι ιδρυτής της αλυσίδας οπτικών καταστημάτων Οφθαλμός.  Το 1996 εφαρμόζει πρώτος το σύστημα δίκαιο χρήσης στον χώρο της οπτικής.

Παράλληλα ασχολείται με την τέχνη ζωγραφίζοντας η κάμνοντας μικρογλύπτα κ όχι μόνον. Εκθέτει δουλειά του με θέμα την ανακύκλωση το 2006 στο Ψυχικό στην γκαλερί Μονόχωρο. Ακολουθούν εκθέσεις Το 2007 στον χώρο canto στην Γλυφάδα, το 2008 στην Κέα, στην γκαλερί ARTSA, το 2010 με το Οφθαλμοφανές, στο Γκάζι, το 2011 στην γκαλερί Genesis με τα Ωρόσημα, το 2017 στην γκαλερί Marina Keas με την έκθεση ARToclock όπου εκθέτει για πρώτη φορά συλλογή μικρογλυπτών παράλληλα με δημιουργίες ζωγραφικής. Παράλληλα συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις.

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Γεωργίου

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Ο παθολόγος Δημήτρης Κατσιάνος μίλησε για τον θάνατο της Ντέμης Γεωργίου και το πόσο επικίνδυνο…

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Καταγραφή 25

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Τον μπελά του βρήκε ένας οικοδόμος από την Κρήτη ο οποίος έσωσε τη ζωή 2…

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Πετρούπολη

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων στην Πετρούπολη με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια μεταξύ τους

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

InCollage 20240723 140629828

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

«Βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει», τονίζει ο σεισμολόγος, Γ. Παπαδόπουλος