Έκθεση – φωτιά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά της Ελλάδας για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Στο «μικροσκόπιο» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την υπόθεση του human trafficking και τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο προς την Τουρκία.

5046926

Καταγράφοντας σειρά αξιόπιστων μαρτυριών, όσον αφορά τα παράνομα pushbacks, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηλιτεύει τις τακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα «δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων», διατηρώντας τη χώρα στην «Κατηγορία 2», που καταγράφει το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ακολουθούνται χρονοβόρες διαδικασίες όσον αφορά τη διαδικασία παροχής ασύλου, ενώ παράλληλα εντοπίζεται αναλγησία των αρχών στην έκδοση των απαραίτητων εγγράφων στους αιτούντες άσυλο, ακόμη κι αν πρόκειται για ασυνόδευτα ανήλικα. Συν τοις άλλοις, επισημαίνεται ότι η έλλειψη ελέγχων ενισχύει τις ευπάθειες του ελληνικού συστήματος.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι μετανάστες αλλά και οι πρόσφυγες πέφτουν συχνά θύματα καταναγκαστικής εργασίας, κυρίως στον γεωργικό τομέα ή τον τουρισμό. Η ταυτοποίησή τους, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που αναλύθηκαν παραπάνω, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πέφτουν θύματα των διακινητών τους.

Οι διακινητές, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι συνήθως ελληνικής καταγωγής, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που προέρχονται από χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ορισμένες προτάσεις για την εξάλειψη του φαινομένου εμπορίας ανθρώπων, όπως η αύξηση των προσπαθειών εντοπισμού και αναγνώρισης θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας, ιδίως όταν πρόκειται για μέλη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά.

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτείνει την ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η παροχή καταλύματος και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη για όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση στα Αγγλικά

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…