Έκθεση Ευρωπαϊκης Επιτροπής για τη διαφθορά: Ούτε το Hot Doc να ήταν

Πλήρης επιβεβαίωση των όσων κατά καιρούς έχουμε επισημάνει στο Hot Doc αλλά και στο koutipandoras.gr, αναφορικά με την διαφθορά στην Ελλάδα και την έλλειψη…

diafthora 0

Πλήρης επιβεβαίωση των όσων κατά καιρούς έχουμε επισημάνει στο Hot Doc αλλά και στο koutipandoras.gr, αναφορικά με την διαφθορά στην Ελλάδα και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξή της.

Ένα φαινόμενο συστημικό που εδώ και δεκαετίες κατατρώει τις σάρκες της χώρας και το οποίο θα περίμενες κανείς να παταχθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Η διαφθορά όχι μόνο εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να ζει και να βασιλεύει αλλά δεν διαφαίνεται και καμία προσπάθεια για την πάταξη της. Και όλα αυτά με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος.

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις του Hot Doc, το πολιτικό σύστημα δεν δείχνει καμία διάθεση για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα. Αντίθετα επιδίδεται σε ένα παιχνίδι φίμωσης και απαξίωσης κατά όσων δημοσιογράφων κάνουν απλά τη δουλειά τους και ελέγχουν την εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεσή της η Επιτροπή κάνει αναφορά σε μία σειρά από ζητήματα που αποτελούν καθαρά greek φαινόμενα.

Οι αναφορές της έκθεσης

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές της έκθεσης:

-στον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών,

-στον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας περί βουλευτικής ασυλίας,

– στην έλλειψη συνεκτικής, αποτελεσματικής και κωδικοποιημένης νομοθεσίας αντι-διαφθοράς

-στις πρακτικές διευκόλυνσης της φοροδιαφυγής

-στην φίμωση και χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης,

-στην εξακολουθητική παραβίαση των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαιτέρως για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων,

-στη σύγκρουση συμφερόντων κατά την ανάληψη δημοσίων έργων,

Φαινόμενα δηλαδή που έχουν αναδειχτεί ουκ ολίγες φορές από τις σελίδες του Hot Doc.

Ενδεικτικού του τρόπου συγκάλυψης που διακατέχει το πολιτικό σύστημα ήταν και η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα στη Βουλή απέναντι στον δημοσιογράφο και εκδότη του Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη. Ο κ. Ρήγας έφτασε στο σημείο να πει στον κ. Βαξεβάνη ότι “βλάπτει την Ελλάδα”, επειδή με την αρθρογραφία του στους New York Times, στηλίτευε τα φαινόμενα διαφθοράς και συγκάλυψης από την πλευρά του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Οι δύο υπουργοί της λίστας Λαγκάρντ

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

“Στην πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της διαφθοράς και στο παράρτημα που αφορά την Ελλάδα αποτυπώνεται με ενάργεια η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας. Η διαφθορά εν καιρώ μνημονίου έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις, με την Κυβέρνηση, σε ρόλο πρωταγωνιστή, να ευνοεί σκανδαλωδώς τους εκλεκτούς της, να τους χαρίζει τη δημόσια περιουσία, να διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα, να ενεργεί με αδιαφάνεια, και να διαιωνίζει την κοινωνική αδικία, καταστρατηγώντας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προϋποθέτουν ισονομία και λογοδοσία των υπευθύνων”, ανέφερε η κα. Κωνσταντοπούλου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η οποία αναφέρεται στην έκθεση δίχως όμως να κατονομάζονται συγκεκριμένα πρόσωπα. Η έκθεση κάνει λόγο «την αποτυχία δύο διαδοχικών Υπουργών Οικονομικών να ενεργήσουν», ενώ όπως καταγγέλλει η κα Κωνσταντοπούλου “αποσιωπάται ποιοι είναι οι «δύο διαδοχικοί Υπουργοί Οικονομικών» που «απέτυχαν να ενεργήσουν»: ο υπογράψας το 1ο Μνημόνιο κος Παπακωνσταντίνου και ο υπογράψας το 2ο Μνημόνιο και το P.S.I. κος Βενιζέλος, σημερινός Αναπληρωτής του Πρωθυπουργού κου Σαμαρά και Υπουργός Εξωτερικών”.

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος και για την υπόθεση των μαύρων ταμείων τηςSiemens. Δίχως όμως να γίνεται λόγος ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν υπεύθυνα για το σκάνδαλο αυτό.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…