Έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης 22/01 προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία απάντηση στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Γροιλανδίας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν «οι διατλαντικές σχέσεις».
Δίνοντας το στίγμα των όσων θα τεθούν επί τάπητος, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν πρόκειται να εκβιαστούν και «θα υπάρξει σαφής και ενιαία απάντηση στις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή υψηλότερων δασμών με αφορμή τη Γροιλανδία».
Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε το Σάββατο για επιβολή ενός νέου κύματος κλιμακούμενων δασμών στις εισαγωγές από Ευρωπαίους συμμάχος, έως ότυο οι ΗΠΑ αποκτήσουν δυνατότητα να αγοράσουν τη Γροιλανδία. Αυτή είναι οι τελευταία ενέργεια του Αμερικανού προέδρου που δείχνει την πρόθεσή του να κατακτήσει τον έλεγχο της ημιαυτόνομης περιοχής που ανήκει στη Δανία.
«Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν: Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, από το υπουργείο του, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του. «Ο εκβιασμός μεταξύ συμμάχων 250 ετών, ο εκβιασμός μεταξύ φίλων, είναι προφανώς απαράδεκτος», δήλωσε στο ίδιο πλαίσιο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ρολάν Λεσκιρ.
Τα κυρίαρχα σενάρια απάντησης στις απειλές
«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να το καταστήσουμε σαφές: το όριο έχει φτάσει», δήλωσε ο Κλίνγκμπαϊλ. «Το χέρι μας είναι απλωμένο φιλικά, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκβιαστούμε». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι της έκτακτης συνόδου θα βρεθούν δύο βασικά σενάρια για απάντηση στον Τραμπ.
Το πρώτο σενάριο είναι η επιβολή ενός νέου πακέτου δασμών ύψους 93 δισ. ευρώ (107,7 δισ. δολάρια) σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί αυτόματα σε ισχύ στις 6 Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη εξάμηνης αναστολής.
Το δεύτερο είναι το περιβόητο «εργαλείο κατά του εξαναγκασμού», το αποκαλούμενο και «bazooka» της ΕΕ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει δοκιμαστεί σε άλλη περίπτωση. Το συγκεκριμένο εργαλείο προβλέπει τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους διαγωνισμούς, επενδύσεις, τραπεζικές δραστηριότητες ακόμα και στο εμπόριο υπηρεσιών, κυρίως των ψηφιακών, έναν τομέα στον οποίο οι ΗΠΑ εμφανίζουν πλεόνασμα έναντι της ΕΕ.
Ο Λεσκίρ δήλωσε ότι το εργαλείο αυτό έχει πρωτίστως αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα εξεταστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. «Η Γαλλία θέλει να εξετάσουμε αυτή τη δυνατότητα, ελπίζοντας φυσικά ότι θα επικρατήσει η αποτροπή», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η διατλαντική σχέση να επιστρέψει σε μια «φιλική σχέση, βασισμένη στη διαπραγμάτευση και όχι σε απειλές και εκβιασμούς». O Κλίνγκμπαϊλ τόνισε ωστόσο ότι δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση, καθώς αυτή θα είχε κόστος για τις οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο Κλίνγκμπαϊλ και ο Λεσκιρ απάντησαν και στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος την Κυριακή υποστήριξε ότι η «αδυναμία» της Ευρώπης καθιστά αναγκαίο τον αμερικανικό έλεγχο της Γροιλανδίας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας.
«Στόχος μας τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια είναι να πείσουμε ευγενικά αλλά αποφασιστικά τον Σκοτ Μπέσεντ ότι κάνει λάθος», δήλωσε ο Λεσκιρ. Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα και την παραγωγικότητά της, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι ισχυρή.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή με βροχές και χιόνια το επόμενο 48ωρο
Τέρενς Κουίκ: Επιστροφή στην τηλεόραση, στο πλευρό του Γιώργου Λιάγκα
Ισπανία: Στους 39 οι νεκροί από τη σιδηροδρομική τραγωδία – Πάνω από 150 τραυματίες
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια