Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό συγκαλούν Μέρκελ και Φάιμαν μετά τη χθεσινή αποτυχία

Λίγες ώρες μετά την αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών να έλθουν σε συμφωνία για υποχρεωτική απορρόφηση 120.000 προσφύγων από τα κράτη - μέλη, η Άγκελα Μέρκελ κι ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επόμενη εβδομάδα, με θέμα το προσφυγικό.

merkel faymann

Λίγες ώρες μετά την αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών να έλθουν σε συμφωνία για υποχρεωτική απορρόφηση 120.000 προσφύγων από τα κράτη – μέλη, η Άγκελα Μέρκελ κι ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επόμενη εβδομάδα, με θέμα το προσφυγικό.

Έχει γίνει κάτι παραπάνω από σαφές πως τα όποια θετικά βήματα είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, μετά την καθυστερημένη επαγρύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν “σκαλώσει” τα τελευταία 24ωρα. 

Οι συνοριακοί έλεγχοι τους οποίους επανέφερε η Γερμανία επιβράδυναν τη ροή των μεταναστών που περνούν από την Αυστρία κατευθυνόμενοι στον προορισμό της επιλογής τους, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις σιδηροδρομικών δρομολογίων κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Αυστρίας, ανέφερε η αυστριακή εταιρία σιδηροδρόμων.

Έπειτα από ρεκόρ αφίξεων τη Δευτέρα, λιγότεροι μετανάστες εισήλθαν στην Αυστρία, καθώς η Ουγγαρία προσπάθησε να ασφαλίσει τα νότια σύνορά της από χιλιάδες ανθρώπους που διασχίζουν πεζοί τα Βαλκάνια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στο Σάλτσμπουργκ ωστόσο, την τελευταία πόλη καθ΄οδόν προς τη Γερμανία, όπου μέχρι πρόσφατα τα τρένα σταματούσαν μόνο για λίγο προτού συνεχίσουν για το Μόναχο της Γερμανίας, ο αριθμός των ανθρώπων αυξάνεται. «Πολλοί ταξιδιώτες περιμένουν ήδη στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία OeBB, χωρίς να δίνει στοιχεία. «Η OeBB συμβουλεύει τους επιβάτες να μην ταξιδεύουν στη Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τί έγινε στη χθεσινή συνάντηση

Μετά το τέλος της χθεσινής μαραθώνιας συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών των “28”, αξιωματούχοι έλεγαν ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν οι πρώτες που αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις να αποδεχθούν ένα σύστημα ποσόστωσης για τον υψηλότερο, νέο αριθμό προσφύγων. Φέρονται να ισχυρίζονται ότι τέτοια σχέδια θα ελκύσουν περισσότερους μετανάστες και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μαζικά κύματα που θα θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.

“Δεν βρήκαμε τη συμφωνία που θέλαμε,” είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δημοσιογράφους. “Τα περισσότερα μέλη-κράτη είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Όχι όμως όλα,” πρόσθεσε.

Πρωτοβουλίες Μανιτάκη για το προσφυγικό

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη χθεσινή συνάντηση από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος έχει ζητήσει από το Δημήτρη Αβραμόπουλο τη συνεισφορά της Κομισιόν για μια σειρά ζητημάτων και σε χθεσινή του δήλωση έκανε λόγο για ένα “θαύμα” που έχει πετύχει η κυβέρνηση Θάνου, σε δεκαπέντε μόλις μέρες.

«Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε με τις δικές της δυνάμεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πιστεύω ότι τώρα η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάναμε, θα ανταποκριθεί και θα συνδράμει το έργο ώστε να το αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με την ΕΕ. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μόνοι μας δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης σε δηλώσεις του από το Εθνικό Τυπογραφείο.