Έκτακτη ανακοίνωση Μητσοτάκη για την ακρίβεια στο ρεύμα - «Κουβέντα» για το χάος με την πανδημία (video)

Μονοθεματική η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού

NewsRoom 07/01/2022 | 12:07

Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πριν λίγο τη διάθεση 400 εκατομμυρίων ευρώ σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το ποσό αφορά μόνο τον μήνα Ιανουάριο. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Στο πρωινό διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, σπατάλησε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία καλπάζει με πρωτοφανείς ρυθμούς, με τη χώρα να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κατακτώντας θλιβερές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σχετικά με θανάτους και διασπορά. 

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: 

Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.