Έκτακτη προειδοποίηση πυρκαγιών για αύριο από το υπουργείο Εσωτερικών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία), σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

5957cc421dc5243a3b8b45b4 1

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Πυρκαγιά στην Κερατέα 

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου 20 λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα επί της οδού Ομήρου, σε αγροτοδασική έκταση, δίπλα από τα πρώτα σπίτια, στην Πέτα Κερατέας.

Στο σημείο έχουν σπεύσει άμεσα από την πρώτη στιγμή και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που συνεχώς ενισχύονται και πλέον έχουν φτάσει τους 63 άντρες με 21 οχήματα και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης στο σημείο έχει φτάσει και ένα υδροφόρο όχημα του Δήμου, ενώ ρίψεις νερού ακριβείας, πραγματοποιεί από αέρος ένα ελικόπτερο και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν θα εξεταστούν τυχόν περαιτέρω ενισχύσεις.

Σύμφωνα πάντως με την έως τώρα ενημέρωση, τα σπίτια δεν διατρέχουν κίνδυνο παρά την αρχική εγγύτητα με το πύρινο μέτωπο, εξαιτίας του τρόπου που αναπτύχθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μπροστά από αυτά, αλλά και εξαιτίας της κατεύθυνσης που έχει πάρει το πύρινο μέτωπο, από τους ανέμους, αντίθετα από τον οικισμό και ψηλά προς την πλαγιά του βουνού.

Μυτιλήνη: Πυρκαγιά στην περιοχή του Καρά Τεπέ

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4:30 το απόγευμα την περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πυροσβεστικά αεροπλάνα δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά από τα βόρεια, στα όρια του πεδίου βολής. Και από τα νότια στα όρια της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της πόλης και του καταυλισμού προσφύγων του Δήμου Λέσβου.

Η φωτιά καίει αγριόχορτα, καλαμιές και ελαιώνες.

Ο βορειοανατολικός άνεμος μεταφέρει μέσα στην πόλη και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα της, καπνό και κάρβουνα από τα φύλλα των καλαμιών που καίγονται.

Άλλα πέντε πύρινα μέτωπα

Από το πρωί άλλα πέντε πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει στην επικράτεια, με την κατάσταση όμως να είναι διαχειρίσιμη και να μην κινδινεύουν κατοικημένες περιοχές. 

Πρόκειται για πυρκαγιές σε Ανατολική Μάνη, Νιγρίτα Σερρών, Παλαιοχώρα Αγρινίου και Μεγαλόπολη Αρκαδίας. 

Συναγερμός για το όζον στην Αθήνα

Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι σήμερα σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) και συναγερμού (240 μg/m3) για το όζον. Και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Νέα Σμύρνη, στα Λιόσια, στο Μαρούσι, στο Περιστέρι, στη Λυκόβρυση, στην Αγία Παρασκευή, στους Θρακομακεδόνες, στην Ελευσίνα και στο Κορωπί.

Από το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Αναμένεται η μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.​

(Φωτογραφία αρχείου)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

predator sms.png 2

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων,…