Έκτακτη επικοινωνία Τσίπρα με τον ΠτΔ – Επαφές με ξένους ηγέτες

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks για τις συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου σχετικά με την Ελλάδα.

56ff9d631dc5246c1a8b4569

Ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό

Προκόπης Παυλόπουλος: Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη.  

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Ο κ.Τσίπρας έχει αρχίσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ξένους ηγέτες και εκπροσώπους των Θεσμών ενώ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. 

Κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Ν. Κοτζιά, Ευ. Τσακαλώτου και Όλγας Γεροβασίλη, έγινε γνωστό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι ο ο κ.Τσίπρας πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στη Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, όχι μόνο προσβλητική αλλά και πολύ επικίνδυνη.

Η δήλωση Γεροβασίλη

Στον τρόπο που δρουν τα στελέχη του ΔΝΤ, αν ισχύουν οι διαρροές του WikiLeaks, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν η επιδίωξη συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΕ είναι η επίσημη θέση του» επισημαίνει η κ. Γεροβασίλη.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις τακτικές που εμφανίζονται μέσα από τη διαρροή του WikiLeaks. Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι “η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας”.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το WikiLeaks, οι συνθήκες χρεοκοπίας παρουσιάζονται ως μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους με την επισήμανση πως ίσως αυτό συμπέσει με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε εδώ τις αποκαλύψεις του WikiLeaks