Newsroom

Newsroom

Έκτακτες εξελίξεις στην Ουκρανία – Εισβολή Ρώσων στρατιωτών σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

Ένοπλοι από το Κίεβο προσπάθησαν τα ξημερώματα να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός…

krimea 2

Ένοπλοι από το Κίεβο προσπάθησαν τα ξημερώματα να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. 
«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» δήλωσε η Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της. «Περαιτέρω κλιμάκωση θα επρόκειτο για ανευθυνότητα» πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Χάρη στην αποφασιστική δράση των μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς όπως μετέδωσε  το Reuters ,  σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας η Ρωσία “πρόσφατα” μετέφερε 6.000 επιπλέον στρατιώτες 

“Πρόκειται για ένοπλη εισβολή”

Για ένοπλη εισβολή κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής τη Ρωσία ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ενώ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις.

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

“Προειδοποιήσεις” Ομπάμα προς Ρωσία για την επέμβαση στην Κριμαία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα έπειτα από τις πληροφορίες ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες έκαναν απόβαση στην Κριμαία. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις και σε δηλώσεις του προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ διαμηνύει στη Ρωσία ότι η χώρα του είναι αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί.
«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι σχετικά με τις αναφορές για στρατιωτικές κινητοποιήσεις από μέρους της Ρωσίας μέσα στην Ουκρανία» δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος.
Κάθε παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ μαζί τη διεθνή κοινότητα διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.
Παράλληλα η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ μιλώντας  στους δημοσιογράφους, μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής διαμεσολάβησης στην Ουκρανία.
Η Ρωσία από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής είχε παραδεχθεί ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία.
Τι λένε οι Ρώσοι
Κάθε στρατιωτική κινητοποίηση στην Κριμαία είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες συνθήκες που είχουν υπογραφτεί μεταξύ της Μόσχας με την Ουκρανία και αφορούν την πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο Βιτάλι Τσάρκιν, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.(naftemporiki.gr)

ΚΡΙΜΑΙΑ ΒΟΥΛΗ

 

 

Φωτογραφία και video ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας μέσα στη Βουλή της Κριμαίας δείχνει τους ένοπλους Ρώσους που έχουν υπό τον έλεγχό τους το κτίριο

Τη βοήθεια της Ρωσίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

 Τη βοήθεια της Ρωσίας ζήτησε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ ,για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.Πίο συγκεκριμένα δήλωσε:
«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας». Ο Σεργκέι Ακσενόφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την καθαίρεση, την Πέμπτη, της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή.

Οι χθεσινές εξελίξεις στην Ουκρανία

Στην παραδοχή ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press είχαν επιβεβαιώσει ότι κονβόι εννέα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού κινούνταν σε δρόμο ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Σεβαστούπολης με την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.

Η Κριμαία αποτελεί αυτόνομη δημοκρατία, ωστόσο αποτελεί κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο εναέριος χώρος επάνω και γύρω από τη Συμφερόπολη ήταν κλειστός το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ένοπλοι φέρονται να έχουν καταλάβει τον αεροδιάδρομο του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης, στο Μπέλμπεκ. Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrainian International.Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου από και προς το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης ακυρώθηκαν, επιβεβαίωσε επίσης εκπρόσωπος του αεροδρομίου 

Το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι με στολές παραλλαγής, χωρίς εθνικά διακριτικά, είχαν καταλάβει τα δύο βασικά αεροδρόμια της Κριμαίας και περιπολούσαν σε αυτά με πλήρη εξάρτυση και αυτόματα όπλα.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατέστησε υπεύθυνη για τις συγκεκριμένες κινήσεις τη Ρωσία, ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο εάν επρόκειτο για εθνικά Ρώσους και φιλορώσους πολίτες της Κριμαίας ή για ρώσους στρατιώτες.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι σκοπεύει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας,  ενώ ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας».

(update:1/3/2014 11:31)

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

fotovolida

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

Ο άνδρας εκτόξευσε χθες το απόγευμα μία ναυτική φωτοβολίδα που κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με…

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας