Newsroom

Newsroom

Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Εννέα κράτη μέλη εκ των συνολικά 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί το σώμα εκτάκτως τη Δευτέρα μετά τις πληροφορίες περί μιας επίθεσης με χημικά, την οποία διέπραξαν στη Ντούμα οι κυβερνητικές δυνάμεις, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

5aca61081dc52413588b45ca

Το αίτημα για τη σύγκληση του σώματος υπογράφουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Επαφίεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ασκεί για τον μήνα Απρίλιο το Περού, να επιβεβαιώσει επισήμως τη διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Επίθεση με χημικά δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

«Τα στοιχεία δείχνουν άλλη μια επίθεση με χημικά από το καθεστώς» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζεται η χρήση χημικών όπλων, ειδικά εναντίον άμαχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την χρήση των χημικών όπλων και τάσσεται υπέρ μιας άμεσης αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα».

Η ΕΕ παροτρύνει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Άσαντ για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα.

Το Παρίσι θα αναλάβει τις ευθύνες του

Η Γαλλία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα αναλάβει «πλήρως τις ευθύνες της» μετά την επίθεση με χημικά που φέρονται να διέπραξαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία κι ενώ το Παρίσι έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, στην περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό.

Η Γαλλία θα αναλάβει «πλήρως τις ευθύνες της» μετά την επίθεση με χημικά που διαπράχθηκε το Σάββατο στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Εκφράζοντας την «βαθύτατη ανησυχία του», ο Γάλλος υπουργός επισήμανε ότι Γαλλία «θα αναλάβει τις ευθύνες της στη μάχη εναντίον της διάδοσης των χημικών όπλων. Ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στην ανατολική Γούτα» σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Αίγιο: Νεκρός κλήθηκε να πληρώσει τον οικογενειακό του τάφο 33 χρόνια μετά τον θάνατό του

t

Αίγιο: Νεκρός κλήθηκε να πληρώσει τον οικογενειακό του τάφο 33 χρόνια μετά τον θάνατό του

Ο Δήμος Αιγιάλειας απέστειλε ειδοποίηση για οφειλή άνω των 1.500 ευρώ σε δημότη που έχει…

Πάτρα: Επεισόδιο μεταξύ συγκρατούμενων στον Άγιο Στέφανο – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

φυλακες 1

Πάτρα: Επεισόδιο μεταξύ συγκρατούμενων στον Άγιο Στέφανο – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου σύμφωνα με ιατρικές πηγές, νοσηλεύεται…

Οι Προτάσεις μας

Καιρός: Νέα πρόγνωση για την Κυριακή του Πάσχα – Ασταθείς θερμοκρασίες και τοπικές βροχές

kairos

Καιρός: Νέα πρόγνωση για την Κυριακή του Πάσχα – Ασταθείς θερμοκρασίες και τοπικές βροχές

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, από τη Μεγάλη Πέμπτη ως και την Κυριακή του…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Τραμπ: «Φορτώνουμε τα πλοία με τα καλύτερα όπλα» – Απειλές και διαπραγματεύσεις ταυτόχρονα

Tram

Νέες απειλές Τραμπ: «Φορτώνουμε τα πλοία με τα καλύτερα όπλα» – Απειλές και διαπραγματεύσεις ταυτόχρονα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στην NYPost τη Μεγάλη Παρασκευή ότι τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ…

Λίβανος και Στενά του Ορμούζ: Οι δύο εστίες έντασης που σκιάζουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

libanos

Λίβανος και Στενά του Ορμούζ: Οι δύο εστίες έντασης που σκιάζουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Στην πακιστανική πρωτεύουσα έχουν αναπτυχθεί έως και 10.000 άνδρες από στρατό, αστυνομία και υπηρεσίες ασφαλείας,…

Λευκός Οίκος: Προειδοποιεί τους εργαζόμενους – «Μην παίζετε στοιχήματα για το Ιράν»

AP26099811837096

Λευκός Οίκος: Προειδοποιεί τους εργαζόμενους – «Μην παίζετε στοιχήματα για το Ιράν»

Συγκεκριμένα, το email απεστάλη μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, για πενθήμερη αναστολή…

Πολιτική θύελλα για τον Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί ζητούν καθαίρεση – «Ο πλανήτης παρακολουθούσε την τρέλα του»

Τραμπ

Πολιτική θύελλα για τον Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί ζητούν καθαίρεση – «Ο πλανήτης παρακολουθούσε την τρέλα του»

Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξετάζουν επιλογές όπως η ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας, που επιτρέπει την…