Newsroom

Newsroom

Eκστρατεία για το ευρωομόλογο

Στους τρεις μύθους της κρίσης και σε τρεις προτάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για τη λύση αναφέρθηκε σε διημερίδα του…

parisi

Στους τρεις μύθους της κρίσης και σε τρεις προτάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για τη λύση αναφέρθηκε σε διημερίδα του γαλλικού υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας, με θέμα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός», στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός.
Πρώτος μύθος, είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι ότι η κρίση ήταν απλά αποτέλεσμα ελλειμμάτων και χρέους. Δεύτερος μύθος, πως μπορούσαν οι αγορές να λύσουν το πρόβλημα. Και τρίτος μύθος, ότι το κάθε κράτος μπορεί να τα βγάλει πέρα χωριστά. Η πραγματικότητα, όμως, οδηγεί προς άλλη κατεύθυνση. Στην Ελλάδα η κρίση οφείλεται στη διαφθορά και στο αδύναμο μοντέλο ανάπτυξης και οι αγορές δεν θα σταματήσουν την κερδοσκοπία παρά μόνο όταν πειστούν ότι έχουν απέναντί τους ένα σύνολο κρατών ικανό να τις κερδίσει και τους επιβάλει τους όρους του.

Ως απάντηση ο πρωθυπουργός έδωσε την εμβάθυνση της ενοποιητικής διαδικασίας, με την εγκαθίδρυση ουσιαστικής οικονομικής διακυβέρνησης. Επανέλαβε και τις τρεις προτάσεις που έχει καταθέσει για την ενίσχυση των οικονομικών της Ενωσης: ευρωομόλογα, φόρος στο διοξείδιο του άνθρακα και φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ολα αυτά, όμως, όχι με αμυντική, αλλά με επιθετική διάθεση. Στόχος, είπε, πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα σέβεται το περιβάλλον και θα επενδύει στην ποιότητα ζωής. Αμφισβήτησε ευθέως τη φερεγγυότητα των οίκων αξιολόγησης και σημείωσε ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.

Ακολούθησε γεύμα του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο ομόλογό του Φιγιόν. Ο Γ. Παπανδρέου τον προειδοποίησε πως και η Γαλλία μπορεί να αποτελέσει στο ορατό μέλλον στόχο των κερδοσκόπων. «Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν μεγάλα προβλήματα», είχε πει και δημόσια, λίγη ώρα νωρίτερα από το βήμα του συνεδρίου.

«Η βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ”φιλανθρωπία”, αλλά κέρδος χρόνου, προκειμένου να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να μπει «σφήνα» στον άξονα Γαλλίας-Γερμανίας. «Πιστεύω ότι συμπίπτουμε σε μια κεντρική κατεύθυνση, ως προς την ανάγκη για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας», δήλωσε μετά το πέρας του γεύματος.

Μιλώντας μς δημοσιογράφους ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση θα ολοκληρωθούν σύντομα.

ΑΛΛΑΓΕΣ
Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε ρητά στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και σε άλλες επώδυνες για τους πολίτες αλλαγές, λέγοντας πως αφήνουν ουλές που η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τις κλείσει. «Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κρίση γίνεται μία ευκαιρία αλλαγής για εμάς, για την ευμάρεια του λαού μας.

Εύχομαι η ελληνική κρίση να γίνει μια ευκαιρία και για την Ευρώπη», επεσήμανε. «Τώρα, τουλάχιστον, έχουμε βρει έναν δρόμο και ξέρουμε ότι είναι στο χέρι μας αυτό τον δρόμο να τον τηρήσουμε απαρέγκλιτα και από εκεί και πέρα θα πρέπει και η Ευρώπη να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις της, αλλά, τουλάχιστον, τώρα ξέρουμε πού βαδίζουμε και υπό αυτή την έννοια είναι διαφορετικό το 2011», συμπλήρωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γ. Πεταλωτής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
http://www.ethnos.gr