Newsroom

Newsroom

«Έκρηξη» στη διάδοση του κορονοϊού σε νησιά και αστικά κέντρα

"Αυτήν τη στιγμή, αν θέλει κάποιος να προστατευτεί και να μη μολυνθεί, σίγουρα θα πρέπει να φοράει μάσκα, ειδικά σε κλειστούς χώρους και στον συγχρωτισμό", τονίζει ο Νίκος Θωμαΐδης

5287849

Για 120% αύξηση της διάδοσης του κορονοϊού σε νησιά και αστικά κέντρα, με βάση τα στοιχεία από τη μελέτη των λυμάτων, έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αυτήν τη στιγμή η διάδοση στην Αττική ειδικά που μελετάμε τα λύματα είναι πολύ μεγάλη. Η αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνά το 120% στα νησιά που έχουν τουρισμό, και στα μεγάλα αστικά κέντρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αττική. Αλλά και στην Πελοπόννησο η διάδοση είναι μεγάλη, και στα Χανιά και στο Ρέθυμνο”, ανέφερε ο καθηγητής.

Ο ίδιος εξήγησε πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις δύο παραλλαγές Όμικρον-4 και Όμικρον-5, που διαφεύγουν τόσο της φυσικής ανοσίας, όσο και του εμβολιασμού, “και γι’ αυτό το λόγο έχουμε ένα επόμενο κύμα που οδηγείται από αυτές τις δύο μεταλλάξεις. Αυτήν τη στιγμή ταυτόχρονα υπάρχει η Όμικρον-2, η Όμικρον-4 και η Όμικρον-5, αλλά οι λοιμώξεις είναι από την Όμικρον-4 και την Όμικρον-5”.

Ερωτηθείς σχετικά με τα εμβόλια, σημείωσε: “Ο εμβολιασμός μας προστατεύει, κυρίως τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσηματα, από κάποια βαριά νόσηση και κακή τροπή. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να πει ότι ο εμβολιασμός δεν μας προστατεύει. Αυτήν τη στιγμή όμως, αν θέλει κάποιος να προστατευτεί και να μη μολυνθεί, σίγουρα θα πρέπει να φοράει μάσκα, ειδικά σε κλειστούς χώρους και στον συγχρωτισμό. Είναι το μόνο μέτρο που έχουμε ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα μολύνσεων. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι είναι δύο ιδιαίτερα μεταδοτικά στελέχη, ακόμα πιο μεταδοτικά από την Όμικρον-2, επομένως είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζουμε από πού μολυνθήκαμε”.

 

 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…