«Έκρηξη» κρουσμάτων στην Ελλάδα βλέπουν οι ειδικοί

Αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τον Θ. Βασιλακόπουλο

5072666

Ανησυχίες για “έκρηξη” των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζεται και το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA εκτίμησε πως από την στιγμή που σήμερα βλέπουμε 2.000 και 3.000 κρούσματα ημερησίως, δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμα και 5.000 κρούσματα. «Όταν βλέπουμε από τη μία μέρα στην άλλη να έχουμε από 2.000, 3.000 κρούσματα και να υπάρχει αυτή η διασπορά στην κοινότητα, η πιθανότητα να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη», ανέφερε ο κ. Γώγος και σημείωσε ότι οι ειδικοί προσπαθούν να πείσουν όλο και περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες αλλά και μέσα στον Αύγουστο είναι υψηλή», είπε ο κ. Γώγος.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι. Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, η πιθανότητα να έχουμε νοσηλείες αυξάνεται, συνέχισε ο κ. Γώγος τονίζοντας ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι διαφορετική όταν τα κρούσματα είναι 2.000 από όταν είναι 10.000.

Βασιλακόπουλος: Το 99% των θανάτων θα μπορούσαν να αποτραπούν με εμβολιασμό

Για έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, το πρωί στον ΣΚΑΪ υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό. «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί», δήλωσε προσθέτοντας ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500.

Όπως εξήγησε, αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι. «Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κορονοϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε αυτούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί φοβούνται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες με την αιτιολογία ότι δεν έχει δοκιμαστεί για πολύ καιρό, σημείωσε ότι με το εμβόλιο εκτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ  σε περίπτωση που κολλήσει κορωνοϊό, εκτίθεται στην ίδια και σε πάρα πολλές ακόμα. «Δηλαδή αν νοσήσει, δε φοβάται τις συνέπειες της έκθεσης στις πρωτεΐνες του ιού και με το εμβόλιο που είναι μικρότερη η έκθεση από ότι είναι σε φυσική λοίμωξη, φοβάται;», σημείωσε.

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…