Newsroom

Newsroom

Εκρηκτική η κατάσταση σε Μυτιλήνη και Κω από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όταν στις 8 το πρωί περίπου 1000 μετανάστες, αποπειράθηκαν να μπουν μαζικά φωνάζοντας «Αθήνα - Αθήνα» στο πλοίο Blue Star 1.

2349654 1 0

Επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όταν στις 8 το πρωί περίπου 1000 μετανάστες, αποπειράθηκαν να μπουν μαζικά φωνάζοντας «Αθήνα – Αθήνα» στο πλοίο Blue Star 1.

Οι άνδρες του λιμενικού αντέδρασαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η μαζική είσοδος αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μυτιλήνη

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κάλεσε την κυβέρνηση να κυρήξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς ο αρθμός των μεταναστών στο νησί υπολογίζεται στις 10.000. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί. 

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν… Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός.

Η αστυνομία οδήγησε περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια», στην περιοχή της «Φυκιότρυπας», όπου όμως δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη. Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων και μεταναστών έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

 

Στην Κω Αβραμόπουλος και Τίμερμανς

Στην Κω βρίσκονται ήδη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, έχει ξεκινήσει ήδη η σύσκεψη των αξιωματούχων με φορείς του νησιού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης αποκάλυψε ότι η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει 9 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πέντε ελληνικά νησιά δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων: η Λέσβος (δέχεται το 50%), η Κως (28%), η Χίος (14%), η Σάμος (12%) και η Λέρος (μικρότερα ποσοστά). 

 

(φωτο αρχειο eurokinissi)