Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές

Στα 16,6 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), εξαιτίας είτε της αδυναμίας, είτε της αποφυγής πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

57988ed51dc524943e8b4989

Φαίνεται μάλιστα πως η ανταπόκριση στην υποχρέωση πληρωμής, είναι δύσκολη πολλές φορές ακόμη και για εκείνους που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση χρεών, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία εκτιμώνται σε πάνω από 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,6 δισ. έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (αφορούν οφειλές από 5.000 ευρώ και άνω).

Αναλυτικά, το β΄ τρίμηνο του 2016, τα χρέη προς τα Ταμεία που εντάχθηκαν στο Κέντρο, ανήλθαν σε 16,6 δισ. από 15,7 δισ. ευρώ τρεις μήνες πριν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση οφείλεται κυρίως σε πρόστιμα – προσαυξήσεις παλιών χρεών και ένταξη ενός σημαντικού πακέτου νέων χρεών από τον ΟΓΑ (20.000 οφειλέτες με χρέη 186,4 εκατ. ευρώ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων – σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός. Από αυτούς, οι 3.469 υπήχθησαν στις 12 δόσεις, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν οφειλέτες που επιθυμούν να ενταχθούν εκ νέου σε ρύθμιση, εφόσον υπάρξουν κάποιες ευνοϊκότερες διατάξεις.

Την ίδια στιγμή, το ΚΕΑΟ συντονίζει τις ενέργειές του προκειμένου να διαχωρίσει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» από αυτούς που λόγω κρίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες το ΚΕΑΟ απέκτησε πρόσβαση στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, προκειμένου εξειδικευμένα στελέχη του, εξετάζοντας τις κινήσεις των λογαριασμών, να σκιαγραφούν το προφίλ των οφειλετών.

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…