Εκπρόσωπος SPD: Ο Σόιμπλε είναι εκτός διαπραγμάτευσης

Του Αδάμ Γιαννίκου Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποδυναμωθεί στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ισχυρίστηκε με σημερινές του δηλώσεις στη γερμανική κρατική τηλεόραση…

german chancellor merkel and finance minister schaeuble arrive for a debate at t

Του Αδάμ Γιαννίκου

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποδυναμωθεί στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ισχυρίστηκε με σημερινές του δηλώσεις στη γερμανική κρατική τηλεόραση κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας του συγκυβερνώντος SPD στη Γερμανία, τη στιγμή που το Bloomberg επιμένει για διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε και στις Βρυξέλλες συνεχίζεται το κρυφτό Ελλάδας και πιστωτών.

Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται δημοσίως από Γερμανό αξιωματούχο ότι Καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο διαφωνούν στο ελληνικό ζήτημα. Είχαν προηγηθεί τον Μάιο δημοσιεύματα στη Die Welt και το Bloomberg, όπου ανώνυμες πηγές μέσα από τη γερμανική κυβέρνηση άφηναν να εννοηθεί ότι η Μέρκελ εργάζεται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Σόιμπλε ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

«Βαθύ ρήγμα» στους Χριστιανοδημοκράτες – Σόιμπλε όπως Βαρουφάκης

Ο Κάρστεν Σνάιντερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του SPD και επικεφαλής του κόμματος στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, δήλωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε ανάλογη θέση με τον Έλληνα συναδελφό του, Γιάνη Βαρουφάκη:  «Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται». Τώρα μόνο o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μιλούν, τόνισε ο Σνάιντερ.


Μιλώντας στο ZDF, o 39χρονος σοσιαλδημοκράτης βουλευτής αποκάλυψε ότι αυτή η διχογνωμία ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε οδηγεί ορισμένους συναδέλφους του, «οι οποίοι έπαιρναν γραμμή από το υπουργείο Οικονομικών», να αναρωτιούνται για τις εξελίξεις: «Συμφωνώ ακόμα με αυτό;» Πρόσθεσε δε ότι το ερώτημα για το εάν και κατά πόσο πρέπει να βοηθηθεί η Αθήνα προκαλεί «βαθύ ρήγμα» στους Χριστιανοδημοκράτες.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις του ο Σνάιντερ διατύπωσε και σε δεύτερη συνέντευξη που έδωσε το πρωί, αυτή τη φορά στο ραδιόφωνο του Deutschlandfunk. Ερωτώμενος αν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να περάσει από τη Bundestag, με δεδομένο ότι εκατό και πλέον βουλευτές του CDU αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και κατά πόσο αυτό φέρνει το SPD σε ρόλο ρυθμιστή, ο Σνάιντερ επανέλαβε ότι «η σχέση Μέρκελ-Σόιμπλε είναι σχεδόν σαν τη σχέση Τσίπρα-Βαρουφάκη», εκτιμώντας ότι η διχασμένη κοινοβουλευτική ομάδα του CDU θα ταχθεί με τη Μέρκελ, «γιατί αλλιώς θα έρθει το τέλος της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός Grexit, o βουλευτής του SPD δήλωσε πεπεισμένος ότι, παρά την πολεμική και τους υψωμένους τόνους που κυριαρχούν στο θέμα της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο υπαγορεύουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Το καρότο του SPD…

Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει ρήγμα στο Βερολίνο, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι επιχειρείται αναδιάταξη δυνάμεων εντός της γερμανικής κυβέρνησης. To βράδυ της Τρίτης, η Άγκελα Μέρκελ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ -αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του SPD-, είχαν έκτακτη συνάντηση για να συντονίσουν τις κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα του ελληνικού προγράμματος. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Τόμας Όπερμαν, δήλωσε ότι δεν έχει καλή εντύπωση για την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταιες μέρες, τονίζοντας ότι η ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις ανήκει στην καγκελάριο, από την οποία αναμένει «ένα καλό αποτέλεσμα».

Και όσο αυτά συμβαίνουν στο Βερολίνο, τα αντιφατικά μηνύματα των Σοσιαλδημοκρατών προς την Αθήνα δίνουν και παίρνουν. Tην Τρίτη 2/6, ο Γκάμπριελ προειδοποιούσε ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε «γιγαντιαίες» συνέπειες για την Ευρώπη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση «θα αγκάλιαζε τις προσπάθειες της Καγκελαρίου και των επικεφαλής των πιστωτών».

Τρεις μέρες μετά, σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF πως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση «του σπάνε τα νεύρα» με τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σουλτς ξαναχτύπησε λίγες μέρες αργότερα, προειδοποιώντας στην τελευταία κυριακάτικη έκδοση της Die Welt την Αθήνα «να μην απορρίψει τη χείρα βοηθείας», γιατί χωρίς συμφωνία οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι «δραματικές».

…και το μαστίγιο του CDU

Το κρεσέντο των τοποθετήσεων στελεχών του SPD μοιάζει να έχει μεγαλύτερη σημασία από το περιεχόμενό των τοποθετήσεων, ιδίως από τη στιγμή που στο στρατόπεδο του CDU οι ειδήσεις κάνουν λόγο για αναταραχή.

Στην εβδομαδιαία συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημέρωσε τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές για τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους ζήτησε «να μην τρελαίνονται» με τις πληροφορίες που έρχονται συνεχώς από την Αθήνα, καθησυχάζοντάς τους ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο. «Ο κ. Σόιμπλε διαπραγματεύεται σκληρά και επιδέξια», δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, υπερθεματίζοντας ότι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών συμφωνούν όλοι οι ομόλογοί του από τις πιστώτριες χώρες της Ελλάδας. Σε πιο διπλωματικούς τόνους, ο Βόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στη Bundestag έστειλε το δικό του μήνυμα: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αλλά εάν αυτό είναι εφικτό εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα. Οι όροι πρέπει να πληρούνται».


Την ώρα που το CDU βράζει, οι Σοσιαλδημοκράτες εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, ενάμιση χρόνο μετά την ορκωμοσία της τρίτης κυβέρνησης Μέρκελ. Η Ελλάδα είναι μια πρόφαση. «Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε», δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ στο ZDF, επικαλούμενος ως επιχείρημα τις ήδη καταβληθείσες εκ μέρους της Γερμανίας πληρωμές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες. Αν, όμως, η Ελλάδα θελήσει να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση, αυτό θα πρέπει να είναι απόφαση της Αθήνας και όχι του Βερολίνου. «Μόνο η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο μπορούν να αποφασίσουν ότι δεν θέλουν πλέον να εξυπηρετούν τα χρέη τους και αναλόγως να αποχωρήσουν από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτό όμως, πρώτον σε καμιά περίπτωση δεν το επιθυμούμε πολιτικά και δεύτερον δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε».

Στη χθεσινή επισκόπηση του γερμανικού Τύπου, η Deutsche Welle κάνει λόγο για «Πύρρειο νίκη Μέρκελ σε περίπτωση ψηφοφορίας». Οι ενδεχόμενες ψηφοφορίες στη Bundestag, είτε για παράταση του τρέχοντος προγράμματος είτε για ένα τρίτο πρόγραμμα, προκαλούν πονοκέφαλο στην Άγκελα Μέρκελ, με δεδομένο ότι τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν ότι αν υπάρξουν αλλαγές στους όρους του δεύτερου Μνημονίου θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, σε τι πραγματικά διαφέρουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία;

Σοσιαλδημοκράτες σε δύο βάρκες«Σκηνοθετημένη» σύγκρουση

Κάνοντας λόγο για «εύθραυστη νομισματική ένωση», όπου «δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες για όλους», και η οποία θα πρέπει να εξελιχθεί σε «πολιτική ένωση», ο Κάρστεν Σνάιντερ πήγε ένα βήμα παραπέρα στις σημερινές του τοποθετήσεις, υποστηρίζοντας ότι η επικέντρωση της συζήτησης στην καταβολή της δόσης από το δεύτερο πακέτο προς στην Αθήνα δεν είναι αρκετή. «Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, να καταπολεμήσει τη διαφθορά, τη φοροαποφυγή και να τσακίσει το ολιγαρχικό σύστημα», είπε, τονίζοντας πως «αυτά είναι τα κεντρικά ζητήματα, όχι το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι γελοία συζήτηση».

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του, όπου χαρακτήρισε «σκηνοθετημένη» την αναταραχή που προκλήθηκε από τις τελευταίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες οι δανειστές (με μπροστάρηδες το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε) θεωρούν ανεπαρκείς.

Ο εκπρόσωπος του SPD επανέλαβε τη γραμμή του κόμματος ότι «οι Έλληνες πρέπει να διακηρύξουν τη θέλησή τους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζονταας πως «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο ιδιωτικών και όχι κρατικών επενδύσεων από τη στιγμή που αυτές δεν έχουν καρποφορήσει». Ως ανταπόδοση, βεβαίως, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διορθώσουν τα λάθη στις λογικές διάσωσης της συνολικά και να τοποθετήσουν την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο, καθώς αυτό «θα ήταν καλύτερο για την επενδυτική εμπιστοσύνη και ασφάλεια στην Ελλάδα», που χρειάζεται «μακροπρόθεσμη προοπτική και όχι εξαμηνιαία παζάρια».

Μ΄αυτά και μ’ αυτά, ο Σνάιντερ εμφανίστηκε «σχετικά σίγουρος» ότι συμφωνία θα επιτευχθεί -αν όχι αυτή- την ερχόμενη εβδομάδα. Διευκρίνισε, όμως, ότι η ενδεχόμενη απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που έχει να αποπληρώσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, θα πρέπει να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας θα πρέπει οι δανειστές να προβούν σε διευθέτηση χρέους ύψους 50-60 δισ. ευρώ, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Ως εκ τούτου, τo Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Ένα ρήγμα τακτικής γεμάτο «πρέπει»

Στο ζήτημα της πολυσυζητημένης διάστασης Μέρκελ-Σόιμπλε επανήλθε το Bloomberg με σχετικό ρεπορτάζ προχθές Δευτέρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, παράγοντες εντός του CDU εκτιμούν ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να κάνει τις αναγκαίες παραχωρήσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εξαιτίας των γεωπολιτικών ανησυχιών που φουντώνουν στο δυτικό στρατόπεδο. Στον αντίποδα, ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να αφήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή της εντός της νομισματική ένωσης με τους υφιστάμενους κανόνες.


Το ρεπορτάζ του Bloomberg (“Merkel-Schaeuble Differences Over Greece Talks Said to Widen”, 8/6) κάνει λόγο για ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του CDU, καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συντηρητικών βουλευτών αντιστέκονται στην προοπτική να εγκριθεί ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα από τα 41 μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού. Απεναντίας, θεωρούν ότι, λόγω της μεγάλης σημασίας του ζητήματος, απαιτείται επικύρωση από την ολομέλεια της Κάτω Βουλής.

«Εάν υπάρχουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που σίγουρα πρέπει να υποθέσουμε, τότε η ολομέλεια της Bundestag θα πρέπει να ψηφίσει ξανά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο o Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό δεν μπορεί να αφεθεί απλώς σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή».

Το γεωπολιτικό ρίσκο απέναντι στον ηθικό κίνδυνο

Εδώ και τρεις εβδομάδες το αμερικανικό πρακτορείο επιμένει να σκαλίζει τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους Γερμανούς πολιτικούς, που εντοπίζεται στην επιλογή της καγκελαρίου να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί κάποιου είδους υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προετοιμάσει διάγγελμα προς τον γερμανικό λαό, καλώντας τους βουλευτές της να στηρίξουν μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα (“Merkel Said to Plan Address for Greece If Deal Reached”, 19/5).

«Η Μέρκελ θα πραγματοποιήσει την ομιλία της αφού η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία με όρους που η ίδια κρίνει ότι μπορεί να πουλήσει στο κοινοβούλιο και την γερμανική κοινή γνώμη. Θα επιχειρηματολογήσει ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης γεωπολιτικού ρίσκου στην περιοχή από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», ανέφερε το Bloomberg.

Στο πλαίσιο αυτό και πάντα σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές του ρεπορτάζ, η ηγεσία του CDU εργάζεται «για να πείσει τους αντιρρησίες, λέγοντάς τους ότι μπορεί να κληθούν να στηρίξουν απόφαση για μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών, ακόμα και εάν η Ελλάδα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές», ενώ παράλληλα η Μέρκελ καλεί στην καγκελαρία ομάδες διαφωνούντων για να τους ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της.



Αυτές καταγράφονται σε σημερινό ρεπορτάζ του Bloomberg (“Germany to Consider Offering Tsipras Staggered Deal on Aid”, 10/6), το οποίο επιμένει και επικαλείται ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ ενδεχομένως να ικανοποιηθεί αν η Ελλάδα δεσμευτεί σε μία τουλάχιστον από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές». Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στις σημερινές δηλώσεις της Καγκελαρίου κατά την άφιξή της στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, με προεξάρχοντα τον άλλοτε διαλλακτικό Γιούνκερ, και τις πληροφορίες που ήθελαν να μην πραγματοποιείται τελικά συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε στις κάμερες, δηλώνοντας πως «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» και πως «ο σκοπός είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

Η παραίτηση του Σόιμπλε που «έχασε» από τον Βαρουφάκη

Για προτεραιότητα της Καγκελαρίου να κρατηθεί η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης κάνει λόγο και η σημερινή Die Welt, η οποία σε ενυπόγραφο άρθρο της (“Wie Merkel die Griechen-Rettung zur Chefsache macht”,10/6) διερευνά κατά πόσο υπάρχει ρήγμα εντός της γερμανικής κυβέρνησης εξαιτίας του ελληνικού ζητήματος.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Άγκελα Μέρκελ είναι πιο ισχυρή από ποτέ και βρίσκεται πλέον πιο κοντά με τον Σίγκμαρ Γκάμπριελ απ’ ό,τι με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μέρκελ και Σόιμπλε δεν λειτουργούν πλέον σε σύμπνοια. Ο Σόιμπλε παραμένει μεν ο εγγυητής της ενότητας στην κοινοβουλευτική ομάδα του CDU, καθώς πολλοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές τον ακολουθούν τυφλά. Αλλά, «ο 72χρονος πολιτικός έχασε επανειλημμένα στις φιλονικίες του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Αξιωματούχοι της Καγκελαρίας απορούν για το πόσο συναισθηματικά αντέδρασε ο Σόιμπλε στις προκλήσεις τις Αθήνας, επιβαρύνοντας τις διαπραγματεύσεις».


Τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ανεπισήμως ότι θεωρεί «πολύ πιο επικίνδυνη την ευελιξία στην Ευρωζώνη από μια χρεοκοπία της Ελλάδας», για την Μέρκελ δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίαςτης Ελλάδας. Όπως είχε γράψει η ίδια εφημερίδα στα τελη Μαΐου (“Merkel und Schäuble liefern sich “Grexit”-Duell”, 26/5), οι λόγοι που κάνουν τη Μέρκελ να αντιτίθεται σε ένα Grexit είναι γεωπολιτικοί και ως προς αυτό έχει την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών. Απ’ την άλλη ο Σόιμπλε, χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της εξόδου ως απειλή, τονίζοντας στις δημόσιες εμφανίσεις του ότι θεωρεί δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του στη νομισματική ένωση.

Όμως, η Καγκελάριος εξακολουθεί να έχει ανάγκη τον γηραιό υπουργό της. Σ’ αυτό το σημείο, η Die Welt διαφωνεί με τον παραλληλισμό Σόιμπλε-Βαρουφάκη που έκανε ο Σνάιντερ. Όπως λέει χαρακτηριστικά, ο Βαρουφάκης είναι πλήρως απόμονωμένος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως πολλοί στην ΕΕ αποφασίζουν για την Ελλάδα με βάση το τι θα πει ο Σόιμπλε.


Η συντηρητική εφημερίδα κάνει αναφορές και στις φήμες περί παραίτησης Σόιμπλε που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Bild (“Verliert Kanzlerin Merkel ihren wichtigsten Minister?”, 5/6) και αναπαρήγαγε η Frankfurter Allgemeine Zeitung (“Sind Merkel und Schäuble auf Distanz zueinander?”, 5/6), όπου ο Σόιμπλε φέρεται θυμωμένος από το «σόλο της κυρίας» στην πενταμερή του Βερολίνου. Το υποτιθέμενο ρήγμα διέψευσαν τόσο ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Το άρθρο της Die Welt επικαλείται παράγοντα του SPD που ισχυρίζεται ότι εάν ο Σόιμπλέ θέλει να τηρήσει τα πιστεύω του, θα πρέπει να αποσυρθεί. Όμως, σχολιάζει πως στο CDU κάτι τέτοιο θεωρείται αδιανόητο. Ο μακροβιότερος βουλευτής στη Γερμανία δεν θα λήξει την καριέρα του μαχαιρώνοντας τη Μέρκελ. Όπως το θέτει ένας Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής: «Ο Σόιμπλε πάντα ήταν πιστός. Και θα παραμείνει».

Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να συγκλίνει και η FAZ, που παραθέτει τη δήλωση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Χανς Μίχελμπαχ στη Bild πως «ο Σόιμπλε δεν κάνει ψεύτικους συμβιβασμους» και συμπεραίνει πως Μέρκελ και Σόιμπλε μοιράζουν ρόλους στη διαμάχη του Βερολίνου με την Αθήνα.

Άραγε, πόσο ολα τα παραπάνω συνιστούν μεγαλύτερο πρόβλημα του Βερολίνου και μικρότερο της Αθήνας;

Ο θρίαμβος της θέλησης

Με την Μέρκελ να έχει τον απόλυτο έλεγχο των διαπραγματεύσεων, το ερώτημα που θέτουν στο Βερολίνο είναι αν η Ελλάδα επιθυμεί να δεχτεί τη βοήθειά της Καγκελαρίου. Οι εξελίξεις μέσα σε δέκα ημέρες του Ιουνίου δείχνουν ότι το παιχνίδι ρόλων στους κόλπους του γερμανικού κατεστημένου και μεταξύ των θεσμών λειτουργεί μάλλον παραπλανητικά, καθώς στο τέλος κάθε γυρού η Αθήνα έρχεται αντιμέτωποι με ολοένα και πιο δυσάρεστες εκπλήξεις. Όλοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά με όρους δανειστών.

Με άλλον ένα γύρο επαφών να ανοίγει, ο ένας και αντικειμενικός στόχος των δανειστών παραμένει ως έχει: η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και το Μνημόνιο να παραμείνει ως (περίπου) έχει. Σ’ αυτό το περίπου θα πρέπει να χωρέσει, εκτός από την πανευρωπαική πίστη στους κανονες, και η υστεροφημία της Άγκελα Μέρκελ, που δεν θα ήθελε να δει επί των ημερών της την Ελλάδα να αποχωρεί από τον πυρήνα της Ευρώπης.

Το πόσο κρίσιμη, είναι, τελικά, η φυσική απουσία του Σόιμπλε από τις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που σ’ αυτές κυριαρχούν οι ιδέες του, θα φανεί σύντομα.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

6198422

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

Δείτε την κουβέντα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με μοναχούς στην Αμοργό