Εκπνέει η προθεσμία – Διώχνουν 10.000 εργαζόμενους από το ΕΣΥ

Περίπου 10.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός ΕΣΥ, το οποίο απειλείται με κατάρρευση, ενώ η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο στους κλινικάρχες  

5267394 1

Το πρωί της Τετάρτης 1ης Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να καταθέσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και σύμφωνα με τις αποφάσεις τις κυβέρνησης θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Περίπου 10.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός ΕΣΥ, το οποίο απειλείται με κατάρρευση, ενώ η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο στους κλινικάρχες. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά αναστολή του μέτρου και διάλογο με τους εργαζόμενους.

Σε αναστολή εργασίας θα τεθούν γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, αλλά και διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ, ο αριθμός των υγειονομικών που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε αναστολή εργασίας ανέρχεται σε 8.000- 10.000. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε άνοδος στα ραντεβού για εμβολιασμό των υγειονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό των γιατρών που έχει εμβολιαστεί υπερβαίνει το 90%, ωστόσο ο αριθμός είναι μικρότερος σε νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Ο νόμος προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.

Όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, και επιστρέψουν στην εργασία τους είναι πολύ πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, καθώς οι ανάγκες θα έχουν διαφοροποιηθεί, καθώς από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα, υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός γιατρών, που θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω αναστολής καθηκόντων από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Την Δευτέρα απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα υγειονομικών για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα πάγωνε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες.

 Προθεσμίες σε νέες κατηγορίες εργαζομένων

Πέντε νέες κατηγορίες εργαζoμένων προστίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, την Παρασκευή 27 Αυγούστου.

Α δόση έως 15/9

Μονάδες Ψυχικής Υγείας
Οργανισμοί και φορείς απεξάρτησης
Συμβουλευτικοί Σταθμοί και Θεραπευτικά Κέντρα κατά των ναρκωτικών
Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)
Εφαρμογή αναστολής εργασίας:

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (16/8) : Εως 3/9
Υγειονομικοί: Εντός 48 ωρών μετά την 1/9
Νέες κατηγορίες: Εντός 48 ωρών μετά τις 15/9

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…