"Εκπλήξεις" στις βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, οκτώ στους δέκα δεν μπαίνουν στη σχολή πρώτης προτίμησης

cover
NewsRoom 23/08/2014 | 12:06

Η αγωνία κορυφώνεται για μαθητές και γονείς, καθώς οι φετινές βάσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ 26 και 29 Αυγούστου, κρύβουν...ανατροπές και εκπλήξεις. Πάνω από 40.000 υποψήφιοι βρίσκονται εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ περίπου οκτώ στους 10 δεν καταφέρνουν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησης.

Στις φετινές εξετάσεις συμμετείχαν 78.284 υποψήφιοι από τα γενικά λύκεια και τα ΕΠΑΛ ομάδα Β' και 16.259 από την ομάδα Α', ενώ σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 20.000 απόφοιτοι των δυο τελευταίων ετών στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό και να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται σε 114.000 ενώ οι θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι μόλις 71.500.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Έθνος», οι καλύτερες επιδόσεις σχεδόν στο σύνολο των μαθημάτων, δημιουργούν αυξημένο ανταγωνισμό, τόσο στις υψηλές σχολές, όσο και στις μεσαίου επιπέδου, αφού πολλοί αριστούχοι προκειμένου να μην απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους θα διεκδικήσουν μια θέση σε κάποια από αυτές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σειρά επιλογής των σχολών στα μηχανογραφικά των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, όπως αυτά των πολυτέκνων, μπορεί να φέρει ανατροπές και εκπλήξεις στις βάσεις των τμημάτων περιφερειακών ιδρυμάτων υψηλών και μεσαίων βαθμολογιών, στα οποία μπορεί οι βάσεις να εκτοξευτούν.

Σύμφωνα, πάντα, με το «Έθνος», όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών από τις βαθμολογίες, τα ποσοστά των αριστούχων αλλά και τις προτιμήσεις των υποψηφίων, περίπου οκτώ στους 10 αναμένεται να μείνουν εκτός πρώτης σχολής προτίμησης. Σε κάποια, μάλιστα, αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερα, όπως στην Ιατρική Αθηνών όπου θα μπει μόλις ένας στους 10 από όσους τη δηλώνουν ως πρώτη επιλογή.

Στη Νομική Αθηνών το ποσοστό θα φθάσει το 15%, στη Νομική Θεσσαλονίκης το 20%, ενώ στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης μόνο ένας στους τέσσερις από όσους το έχουν σημειώσει ως πρώτη επιλογή θα καταφέρει να μπει. Επίσης, δύο στους 10 θα μπουν στην Αγγλική φιλολογία Αθηνών και Θεσσαλονίκης ενώ λίγο μεγαλύτερα θα είναι τα ποσοστά στις υπόλοιπες φιλολογίες. Αύξηση του ανταγωνισμού, όμως, αναμένεται να σημειωθεί και σε μια σειρά Πολυτεχνικών Σχολών.