«Έκπληκτος» δηλώνει ο υπουργός περιβάλλοντος για την απόφαση της ΡΑΕ να φυτρώσει 13 ανεμογεννήτριες στην Β. Εύβοια

Άρον - άρον και με νομοθετική ρύθμιση παίρνει πίσω το υπουργείο Περιβάλλοντος την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου για διάστημα 25 ετών στο όρος Τελέθριο, το μοναδικό βουνό που δεν επλήγη από τις φωτιά του περασμένου Αυγούστου στη βόρεια Εύβοια  

anemo

Δεν…ήξερε μάλλον ο υπουργός περιβάλλοντος Κ.Σκρέκας τις αποφάσεις της ΡΑΕ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της Εύβοιας, πολλές από τις οποίες αφορούν περιοχές που ρήμαξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επιστολή που όπως έγινε γνωστό απέστειλε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εκφράζοντας την “έκπληξή” του για την απόφαση της να δώσει άδεια να “φυτρώσει” πάρκο με 13 ανεμογεννήτριες, για 25 χρόνια, στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, το μοναδικό βουνό της Βόρειας Εύβοιας που γλίτωσε από τις πυρκαγιές.

Αυτό που παραλείπει να αναφέρει, ο υπουργός,-που ενημερώνει τη ΡΑΕ ότι θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και νέων αδειών ώσπου να ολοκληρωθεί το σχέδιο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών- ήταν ο σάλος που τον έκανε εσπευσμένα να στείλει επιστολή  στον πρόεδρο της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας  (εκ των υστέρων και κατόπιν της έντονης αντίδρασης του δημάρχου Ιστιαίας, Γιάννη Κοντζιά). Η απόφαση μάλιστα ήρθε, ενώ η Επιτροπή Ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια που έχει συσταθεί, δεν έχει ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της αναφορικά με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.

Παρόλα αυτά, βάσει της απόφασης της ΡΑΕ, αδειοδοτήθηκε η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου που θα αποτελείτο από 13 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου πτερωτής 71 μ., συνολικής ισχύος 29,9 MW. Να σημειωθεί ότι το Τελέθριο είναι το μοναδικό βουνό που διασώθηκε στην περιοχή από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου. Έχει υψόμετρο 970 μέτρα, ενώ η περιοχή, μαζί με τη Λιχάδα και Γιάλτρα, είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

Στο Τελέθριο υπάρχουν πυκνόφυτα δάση με μεγάλη ποικιλία δέντρων, ρεματιές, φαράγγια και καταρράκτες.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επιστολή του Κώστα Σκρέκα αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους.

Παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής, σας καλώ όπως προχωρήσετε σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας».

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Χαριτσης 0

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Η Νέα Αριστερά καλεί «όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους…