Εκπέμπει SOS το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο: «Αν χαθεί το πλοίο θα χαθεί και η παραλία» – Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο Λέκκας (video)

«Σε λίγο δεν θα υπάρχει παραλία Ναυάγιο», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας

nauagio zakunthos

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ίσως το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Ζακύνθου και ένα απ’ τα πιο πολυδιαφημισμένα στον κόσμο, καθώς το γνωστό σε όλους «ναυάγιο» κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξ ολοκλήρου. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με όσα ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας, σε περίπτωση που καταστραφεί το πλοίο, το οποίο έχει ήδη κοπεί στα δυο, θα εξαφανιστεί και η παραλία καθώς θα επανέλθει στην μορφή που ήταν πριν από μερικά χρόνια, όπου και δεν υπήρχε τόση άμμος και το μέγεθος της ήταν εξαιρετικά μικρό.

Πιο αναλυτικά ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε: «Το “ναυάγιο” είναι μία ευαίσθητη περιοχή. Είναι η πιο φωτογραφημένη περιοχή του κόσμου, μαζί με 2-3 άλλες ελληνικές παραλίες. Βλέπουμε ένα μοναδικό τοπόσημο να καταστρέφεται και ουσιαστικά το έχουμε αφήσει στην τύχη του, από τον έντονο κυματισμό στην περιοχή έχει ήδη κοπεί στα δύο ή τρία κομμάτια, έχει διαλυθεί.

Σε λίγο δεν θα υπάρχει παραλία “ναυάγιο”  ήταν πολύ πιο μικρή, διαμορφώθηκε όταν προσάραξε το πλοίο, διαμορφώθηκαν καινούργιες υδροδυναμικές συνθήκες στην περιοχή, είχαμε περισσότερη απόθεση (άμμου). Αν φύγει το πλοίο, με την καταστροφή, την διάβρωση, τα κύματα που το διαλύουν σε κομμάτια, θα φύγει και η παραλία, θα διαβρωθεί, δεν θα υπάρχει “ναυάγιο”, αυτός είναι ο μέγιστος κίνδυνος που υπάρχει.

Πριν το ναυάγιο, πριν 43 χρόνια, η παραλία ήταν πάρα πολύ μικρή, είχαμε κατολισθήσεις από τα ασβεστολιθικά που δομούν τα πρανή και στη συνέχεια ο βράχος θρυματιζόταν και με τα κύματα γινόταν η παραλία. Αλλά υπήρχε και η αντίθετη διαδικασία, με διάβρωση από τα κύματα. Η παραλία πριν το ναυάγιο είχε πλάτος της τάξης των 10 ως 30 μ. Με το που προσάραξε το πλοίο, εμπόδιζε την μεγάλη διάβρωση.

Έτσι, η “τροφοδοσία” με βράχους και κατολισθήσεις, πλάτυνε την παραλία. Όταν φύγει το πλοίο, τα κύματα θα αρχίσουν ξανά να την διαβρώνουν, θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση στην μεταφορά άμμου στον πυθμένα της θάλασσας, που είναι πολύ βαθιά. Και δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν τη χαμένη άμμο οι κατολισθήσεις και η διάβρωση των πρανών. Θα χάσουμε και το πλοίο, που ήδη είναι στα τελευταία στάδια της δομής του, αλλά και την παραλία».

Σε τραγική κατάσταση το Ναυάγιο – Τεράστιες φθορές στο σκαρί του πλοίου

Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει επισκεφθεί τη Ζάκυνθο κάποια στιγμή και δεν έχει σκεφτεί να περάσει απ’ το Ναυάγιο, ίσως το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού που μαζεύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

Αυτή τη στιγμή όμως φαίνεται πως το τρομερό αυτό μέρος εκπέμπει SOS, καθώς ο χρόνος και η πρόσφατη κακοκαιρία έκοψαν το σκαρί του στη μέση σύμφωνα με το imerazante. gr. 

Μάλιστα το μέσο δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες που δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχει έρθει το πλοίο, με τους ειδικούς αλλά και όλους τους ντόπιους του νησιού να ζητάνε άμεσα να γίνει κάτι, καθώς ένα απ’ τα πιο φημισμένα μέρη της χώρας μας κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς.

 navagio2

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…