Newsroom

Newsroom

Το ΕΚΠΑ ζητούσε 20 ευρώ το μήνα για τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ

Σε κατάληψη του χώρου στάθμευσης της νομικής σχολής Αθηνών προχώρησαν σήμερα τα μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή. Έπειτα…

mideniki anoxi 900x300 1

Σε κατάληψη του χώρου στάθμευσης της νομικής σχολής Αθηνών προχώρησαν σήμερα τα μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή.

Έπειτα από καταγγελία έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με απόφαση των πρυτανικών αρχών οι φοιτητές με Αναπηρία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καλούνται να καταβάλουν ένα ελάχιστο αντίτιμο ύψους 20€ μηνιαίως για τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ εντός του κτηρίου της νομικής σχολής παραβιάζοντας ξεκάθαρα τους όρους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης για τους/τις ΦμεΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Ρέλλα, «η κατάληψη του χώρου στάθμευσης της νομικής σχολής Αθηνών, είναι από πλευράς μας η έμπρακτη απόδειξη της εξάντλησης των αποθεμάτων ανοχής έναντι αποφάσεων και ενεργειών που παραβιάζουν και το ύστατο σημείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των αναπήρων φοιτητών» και συμπλήρωσε«προσδοκούμε την δημιουργία ενός δημοκρατικού και ελεύθερου πανεπιστήμιου που αποδέχεται τις πανανθρώπινες αξίες και λειτουργεί έξω από τις λογικές της «κανονικότητας».

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης τα μέλη της Κίνησης δημιουργήσαν χώρο στάθμευσης για τα αναπηρικά αυτοκίνητα.

12166902_10207401459972000_876687499_n

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΕΚΠΑ είχε βάλει σήμανση σε χώρο που ΔΕΝ μπορει να σταθμεύσει αναπηρικό αυτοκίνητο όπως βλέπετε και στην εικόνα παρακάτω.

12167933_10207401463292083_1233676555_n

Η διοίκηση του ΕΚΠΑ προχώρησε σε ανάκληση της απόφασης και έτσι τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του μεγάρου θεωρητικών επιστημών.

Σε ανακοίνωση της η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή τονίζει πως «Η πρόσβαση είναι δικαίωμα, η παρεμπόδιση ρατσισμός και η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ υποχρέωση μας» και συνεχίζει υπογραμμίζοντας «Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτο. Η μετωπική σύγκρουση με όσους/όσες επιχειρούν να μας το αμφισβητήσουν δεν είναι εναλλακτική επιλογή αλλά υπαρξιακή υποχρέωση. Εάν σήμερα δεν αναμετρηθούμε με τους “καλοθελητές” της κυρίαρχης λογικής που μας καλούν επίμονα να αποδεχτούμε άφωνοι όσα δρομολογούνται “για εμάς χωρίς εμάς”, με νομοτελειακή ακρίβεια θα βιώσουμε την σταδιακή απάλειψη ακόμα και των πλέον αυτονόητων δικαιωματικών παροχών δίχως τις οποίες η στοιχειωδώς αξιοπρεπής ζωή είναι αδύνατη.

Τα όποια αυτονόητα για την αξιοπρεπή διαβίωση κατεκτημένα με αγώνες χρόνων δικαιώματα των αναπήρων, απειλούνται στους δύσκολους για τη χώρα μας καιρούς με εξαφάνιση. Από πλευράς μας – εκτιμώντας ότι δε νοείται διάσωση της χώρας για την οποία οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται με τους ανάπηρους καταδικασμένους σε κοινωνικό θάνατο – αγωνιζόμαστε με πάθος ώστε να επιβληθεί η διαχωριστική γραμμή της αξιοπρέπειας μας.

Η πολιτική ατζέντα του πλήρους αποκλεισμού με τις αναπηρικές συντάξεις στα 67, τα εισοδηματικά κριτήρια για απόκτηση δικαιώματος επιδόματος, την πλήρη απαξίωση του συστήματος υγείας, την παρεμπόδιση στα εργαλεία της αξιοπρεπούς διαβίωσης μας και την ανισότιμη συμμέτοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή υποβαθμίζουν τον κοινωνικό μας ρόλο και οδηγούν την κυρίαρχη άποψη στο συμπέρασμα πως οι ανάπηροι/ες απαιτούν προνόμια και ΟΧΙ κεκτημένα δικαιώματα».

 

Πηγή: pints.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…