ΕΚΠΑ: Σπουδάστρια μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για την υπό κατάληψη πρυτανεία

Σπουδάστρια δραματικής σχολής η οποία βρίσκεται από την πρώτη μέρα (Δευτέρα 13/03) στο υπό κατάληψη κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ μίλησε στο Κουτί της Πανδώρας για τα αιτήματα τους ως «Κίνηση φοιτητών/τριών σπουδαστριών/τών για την ελευθεριακή οργάνωση στη βάση».

pritaneia ekpa

Εδώ και πάνω από δύο μήνες η οργή ξεχειλίζει, με τους καλλιτέχνες να βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, καταλήψεις κρατικών θεάτρων και διαδηλώσεις, αγωνιζόμενοι ενάντια σε ένα προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο λυκείου. Στον απόηχο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ωστόσο, η οργή αυτή κλιμακώθηκε ραγδαία και μετασχημάτισε μια σειρά ειδικών αιτημάτων που αφορούσαν τον καλλιτεχνικό κόσμο σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Σπουδάστρια δραματικής σχολής η οποία βρίσκεται από την πρώτη μέρα (Δευτέρα 13/03) στο υπό κατάληψη κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ μίλησε στο Κουτί της Πανδώρας για τα αιτήματα τους ως Κίνησης Φοιτητών/τριών Σπουδαστριών/στών για την Ελευθεριακή Οργάνωση στη Βάση. Η 23χρονη σπουδάστρια, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση του koutipandoras.gr, τόνισε μεταξύ άλλων τους άξονες στους οποίους κινούνται, με απεύθυνση όχι μόνο στον χώρο των σπουδαστών/εργαζομένων στον χώρο των τεχνών αλλά σε μια κοινωνία που μέρα με τη μέρα ολοένα και βουλιάζει στις αλλεπάλληλες κρίσεις, στις οποίες η κυβέρνηση επιδεικνύει πολιτική και τεχνοκρατική ανεπάρκεια – με αποκορύφωμα την τραγωδία στα Τέμπη.

Μιλώντας με τη Δανάη, μας τόνισε πως η κατάσταση που βιώνουν μπορεί να περιγραφεί μόνο ως «απάνθρωπη» και ως «καθεστώς πολιορκίας», με τον αστυνομικό κλοιό ολοένα και να σφίγγει γύρω από το κτίριο, αποκλείοντας την πρόσβαση σε όποιους πλησιάσουν ή τιμωρώντας τους με προσαγωγή και ξυλοδαρμό.

Είναι ολοφάνερες οι προθέσεις των αρχών να σπάσουν την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, με όπλα την… πείνα και το κρύο, όπως εξηγεί και η ίδια: «Βιώνουμε ένα καθεστώς πολιορκίας. Δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος να μας βγάλουν έξω, οπότε θέλουν να μας αναγκάσουν, να γίνει με αυτό τον τρόπο. Να πεινάσουμε, να διψάσουμε και να μην έχουμε θέρμανση. Θεωρούμε απάνθρωπο αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγμή. Δεν θέλουμε να υποχωρήσουμε. Η αλληλεγγύη του κόσμου μάς δίνει πάρα πολλή δύναμη».

Μέρος των αιτημάτων τους αποτελεί και η κατάργηση του ν. 4777/2021, ο οποίος από το 2021 παραβιάζει κεκτημένα δικαιώματα και ελευθερίες εγκαθιστώντας μια «νέα παιδεία»… μάχης, τάξης και ασφάλειας, καθώς φυσικά και το π.δ. 85/2022 που εξισώνει το πτυχίο των σπουδαστριών/στών του Εθνικού Θεάτρου με το απολυτήριο λυκείου.

Η Δανάη, σπουδάστρια δραματικής σχολής, ετών 23, στο Κουτί της Πανδώρας

«Είμαστε εδώ από την προηγούμενη Δευτέρα (13/03). Κάναμε κατάληψη στην Πρυτανεία η Κίνηση Φοιτητών/τριών Σπουδαστριών/στών για την Ελευθεριακή Οργάνωση στη Βάση και ο βασικός μας στόχος ήταν να ενώσουμε τις φωνές μας.

Θεωρούμε ότι οι αγώνες του σπουδαστικού τμήματος που ξεκίνησε με βάση το π.δ. 85 και όλου του καλλιτεχνικού και του φοιτητικού κινήματος είναι κοινοί. Θεωρούμε ότι έχουμε κοινές βάσεις, κοινά βιώματα και ότι αγωνιζόμαστε για τα ίδια πράγματα. Καταπιεζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Εγώ είμαι σπουδάστρια καταρχάς σε δραματική σχολή και όταν ξεκίνησαν οι καταλήψεις σε δραματικές σχολές όπως η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είχαμε πει εξαρχής ότι ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν να ενώσουμε τις φωνές μας με το φοιτητικό κίνημα. Οπότε ήρθε αυτή η στιγμή που θέλαμε να το κάνουμε πράξη, δηλαδή να κάνουμε μια κίνηση μαζί».

«Ολη η κοινωνία βιώνει ένα κλίμα εξαθλίωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης της ζωής μας»

Αναφερόμενη στους άξονες στους οποίους αποφάσισαν να κινηθούν από την πρώτη μέρα που κατέλαβαν το κτίριο της Πρυτανείας είπε:

«Μπήκαμε στο κτίριο και οι άξονες στους οποίους κινηθήκαμε στο πλαίσιό μας ήταν το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, το π.δ. 85 και τα αιτήματα του σπουδαστικού κινήματος, ο ν. 4777 Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που φέρνει την αστυνομία στα πανεπιστήμια και ταξικούς φραγμούς στους φοιτητές και, τέλος, τη γενικότερη υποβάθμιση των ζωών μας. Ολα αυτά βρίσκονται σε ένα κοινό πλαίσιο, ένα κοινό κλίμα, το οποίο όλοι μας βιώνουμε ως κοινωνία και δεν αφορά μόνο το φοιτητικό και το σπουδαστικό κομμάτι. Τέλος, φυσικά και η Δικαιοσύνη, η οποία κατά διαστήματα έχει αθωώσει τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο (κατηγορούμενος για την υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη) και έχει αφήσει ελεύθερο τον δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Κορκονέα. Γενικότερα όλη η κοινωνία βιώνει ένα κλίμα εξαθλίωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης της ζωής. Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την κίνηση και σε αυτούς τους άξονες.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή δημιουργήθηκε ένας αστυνομικός κλοιός γύρω από το κτίριο, οπότε δεν μπορούσε να πλησιάσει περισσότερος κόσμος που ήθελε να στηρίξει. Περίπου μισή ώρα μετά αφότου μπήκαμε έγινε αυτό με τον αστυνομικό κλοιό.

Υπάρχει αλληλέγγυος κόσμος ο οποίος προσπαθεί να μας φέρει φαγητό και δεν μπορεί, μας έχουν κλείσει και τη θέρμανση μέσα. Ερχονταν άνθρωποι να μας δώσουν φαγητό και νομίζω προσήχθησαν όλοι, δεν μπορώ να σας πω τώρα ακριβή αριθμό, αλλά όποιος άνθρωπος έχει πλησιάσει είτε για να μας μιλήσει, να ρωτήσει για τα αιτήματά μας, είτε για να μας δώσει νερό, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης έχει προσαχθεί. Με αποκορύφωμα μια βίαιη προσαγωγή που έγινε πριν από λίγες μέρες (προχθές), στην οποία ένα αλληλέγγυο παιδί που ήρθε να μας δώσει τρόφιμα και νερό ξυλοκοπήθηκε άγρια από τις αστυνομικές δυνάμεις μπροστά στην Πρυτανεία. Τώρα έχει αφεθεί, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Χθες μάθαμε ότι είναι καλά.

«Δεν θέλουμε να υποχωρήσουμε. Η αλληλεγγύη του κόσμου μας δίνει πάρα πολλή δύναμη»

«Γίνονται συγκεντρώσεις κάθε μέρα μπροστά από την Πρυτανεία. Εχει προσπαθήσει να προσεγγίσει ο Σύλλογος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος έβγαλε ένα κείμενο το οποίο υπέγραψε το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το κτίριο. Επρόκειτο για ένα ψήφισμα που έγραφε: “Τρόφιμα στους καταληψίες”. Ηρθαν πολλοί σπουδαστές και σπουδάστριες, εργαζόμενοι από τον χώρο των τεχνών. Ηταν 100 άτομα από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί την τρίτη μέρα της κατάληψης και δεν τους άφηναν να περάσουν καθόλου, παρότι υπήρχε και παρουσία δικηγόρου. Μέχρι που στο τέλος, όταν προσπάθησαν να περάσουν, έγιναν πέντε προσαγωγές σε σπουδαστές της δραματικής σχολής» εξηγεί, αναφερόμενη στην «πρυτανική εντολή να μην μπαίνει κανείς», που είναι και η απάντηση της ΕΛΑΣ.

«Βιώνουμε ένα καθεστώς πολιορκίας, γιατί δε θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος να μας βγάλουν έξω, οπότε θέλουν να μας αναγκάσουν, να γίνει με αυτό τον τρόπο. Να πεινάσουμε, να διψάσουμε και να μην έχουμε θέρμανση. Θεωρούμε απάνθρωπο αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγμή. Δεν θέλουμε να υποχωρήσουμε. Η αλληλεγγύη του κόσμου μας δίνει πάρα πολλή δύναμη».

Τέλος, συμπληρώνει: «Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, την παραίτηση της ακροδεξιάς-νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ και την αποχώρηση από το πολιτικό γίγνεσθαι όλων αυτών που, είτε με τις πολιτικές που εφάρμοσαν είτε με τις θέσεις που πήρανε, οδήγησαν στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου και τρένων».

Τα αιτήματα τους

  1. Απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο της κατειλημμένης πρυτανείας
  2. Επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και του κοινωνικού του χαρακτήρα
  3. Αμεση κατάργηση του ν. 4777/2021 και του νέου νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια
  4. Αμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του σπουδαστικού κινήματος σχετικά με το π.δ. 85/2022 και τις θετικές παροχές οι οποίες εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού
  5. Αμεση παραίτηση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
  6. Παραίτηση της δεξιάς, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ