Newsroom

Newsroom

Εκμηδενίζεται η ψαλίδα: Στο 1,2% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση – έκπληξη

Μόλις δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων τείνει να εξαφανιστεί.

AP 504779199966 0

Σε ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνεται πως θα εξελιχθεί η μάχη των Ευρωεκλογών. Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis που δημοσιεύει το neaselida.gr η ΝΔ προηγείται μόλις 1,2% του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η έρευνα που διεξήχθη από την Τρίτη έως την Πέμπτη (21-23/5) δείχνει μείωση της ψαλίδας, αλλά και μεγάλη άνοδο του δικομματισμού. Δείχνει επίσης την επίδραση που είχε η προεκλογική καμπάνια του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικά τις τελευταίες μέρες. Το επίσης σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι τα δυο κόμματα διαθέτουν “σκληρή” βάση, ένα υψηλό ποσοστό δηλαδή ψηφοφόρων που τους ακολουθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στην έρευνα της Vox υπάρχει ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Αρχίζει και αυξάνεται η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα ή μπορεί να πάνε καλύτερα το επόμενο διάστημα συνολικά για την οικονομία αλλά πλέον και σε προσωπικό επίπεδο.

dimoskopisi 1

dimoskopisi 2

Η κοινή γνώμη συνεχίζει να πιστεύει ότι νικητής των βουλευτικών εκλογών θα είναι η ΝΔ με 54% ενώ νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 31,4%.

dimoskopisi5

Η εκτίμηση της ψήφου για τις ευρωεκλογές

Εκτός από την μείωση της ψαλίδας η δημοσκόπηση δείχνει επίσης την ανάκαμψη του δικομματισμού. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν αθροιστικά πάνω από 65% του εκλογικού σώματος.

dimoskopisi 8

Η ΝΔ είναι στο 33,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 32%. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να είναι τρίτο κόμμα με 7%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5.5%, και το ΚΚΕ με 4,5%. Ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων 1,5%, το ΠΟΤΑΜΙ 1,3% ενώ οι ΑΝΕΛ 0,6%.

Εκτίμηση ψήφου ευρωεκλογών για τα υπόλοιπα κόμματα

dimoskopisi9

Στο παιχνίδι μπαίνουν το ΜεΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη αλλά και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου,αφού μπορεί να ξεπεράσουν το 3%.

Το ΜεΡΑ 25 καταγράφει μέση τιμή 2,4% αλλά μπορεί να πάει και πάνω και επίσης η Ελληνική Λύσηέχει μέση τιμή 2,2% με τάση να ξεπεράσει το 3%.

Το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει την αναγωγή (δηλαδή οι αναποφάσιστοι κατανέμονται) , που σημαίνει την ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ.

Φαίνεται ότι η ΝΔ θα κινηθεί από 30,4% έως και το 36% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 29,2% έως το 34,8%.

Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι θα κινηθεί από το 5,5% έως το 8,5%, το ΚΙΝΑΛ από 4,2% έως 6,8%, το ΚΚΕ από 3,3% έως 5,7%, το Ποταμι από 0,7% έως 1,9%, η Ένωση Κεντρώων από 0,8% έως 2,2%και οι ΑΝΕΛ από 0,2% έως 1%.

Το ΜεΡΑ 25 κινείται μεταξύ 1,4% και 3,4% ενώ η Ελληνική Λύση του μεταξύ 1,3% και 3,1%.

Η Λαϊκή Ενότητα (Π. Λαφαζάνης) έχει μέση τιμή 0,8% αλλά κινείται μεταξύ 0,3% και 1,3%.

Η Πλεύση Ελευθερίας (Κωνσταντοπούλου) κινείται μεταξύ 0,6% και 1,8% (πάνω δηλαδή από την Λαϊκή Ενότητα).

Ο Θάνος Τζήμερος με την Δημιουργία Ξανά κινείται μεταξύ 0,5% και 1,5%, ψηλότερα από τον ΛΑΟΣτου Γ. Καρατζαφέρη που κινείται από 0,4% εως 1,3%.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι οπαδοί του (φυλακισμένου) Σώρρα με την Ελλήνων Συνέλευσις καταγράφουν ποσοστά από 0,5% εως 1,5%.

Χαμηλά το Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος του Νότη Μαριά στο 0,5% αλλά και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη επίσης στο 0,5%.

Η σκληρή βάση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Στην δημοσκόπηση φαίνεται ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας των δύο κομμάτων. Το 28,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 26,2% για την ΝΔ.

Στην ερώτηση πόσο πιθανόν είναι ψηφίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ το 28,2% δηλώνει ότι σίγουρα θα τον ψηφίσει, το 11,7% ότι ίσως να τον ψηφίσει, (σύνολο 39,9%) ενώ το 57,3% είναι απολύτως αρνητικό.

dimoskopisi6

Στην ίδια ερώτηση για την ΝΔ το 26,3% απαντά ότι σίγουρα θα την ψηφίσει, το 15,8% ότι μάλλον θα την ψηφίσει. (Σύνολο 42,1%). Κάτι που δείχνει ότι η ΝΔ έχει κάποια κινητικότητα στην σκληρή της βάση. Το 54,4% είναι απολύτως αρνητικό.

dimskopisi7

Η επιτυχία της προεκλογικής καμπάνιας

Στην δημοσκόπηση φαίνεται η απήχηση της καμπάνιας των δύο αρχηγών. Υπάρχει η ερώτηση: Λαμβάνοντας υπόψη, όσα έχετε ακούσει ή δει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πόσο λιγότερο ή πόσο περισσότερο θα τους υποστηρίζατε;

Οι απαντήσεις δείχνουν ότι μάλλον ο Αλ. Τσίπρας πέτυχε να δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τελικώς να αυξήσει τη συσπείρωση στο κόμμα του. Έτσι εξηγείται και το κλείσιμο της ψαλίδας. Σε ότι αφορά τον Τσίπρα το 19,6% δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε πολύ περισσότερο μετά τα όσα άκουσε ενώ το 17,2%, περισσότερο, με το 46,8% να είναι αρνητικό (λιγότερο/πολύ λιγότερο).

dimoskopisi3

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 17,5% θα τον ψήφιζε πολύ περισσότερο (μετά τα όσα άκουσε) και 15,2%περισσότερο. Αρνητικά στέκεται το 48,1%.

dimoskopisi4

 

Η ταυτότητα της έρευνας

dimoskopisi1

Πηγή: neaselida.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…