Newsroom

Newsroom

Εκλογικός νόμος: Τέλος στο σενάριο ψήφισης από 200 βουλευτές

Τέλος σε κάθε σενάριο να ψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση από 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές έβαλε η Χρυσή Αυγή με την απόφασή της να απέχει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο την Πέμπτη.

578e508c1dc524a77a8b4a2b

O βουλευτής του κόμματος Γιάννης Λαγός, ξεκαθάρισε ότι η Χρυσή Αυγή, που μέχρι σήμερα δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα, δεν θα ψηφίσει στην επικείμενη ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης.

«Εμείς δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ για αυτό και θα απέχουμε από τη ψηφοφορία» είπε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει η πρόταση της κυβέρνησης είναι 179. Οι ψήφοι της συγκυβέρνησης, του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων, του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου.

Μόνο αν ο εκλογικός νόμος συγκέντρωνε 200 ψήφους, θα ετίθετο σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Διαφορετικά, θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με την έναρξη της συνεδρίασης έγινε γνωστή η πρόθεση της Χρυσής Αυγής να μην ψηφίσει και συγκεκριμένα να αποχωρήσει από την Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι το σενάριο της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου από τουλάχιστον 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, απομακρύνεται, ενώ πλέον φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι.

Όπως διαμορφώνονται πλέον οι συσχετισμοί, υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών συγκεντρώνονται 179 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κατά της πρόταση τάσσονται οι 102 βουλευτές της ΝΔ, οι υπόλοιποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το Ποτάμι αλλά και οι ανεξάρτητοι Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκης, ενώ ο Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».

Στο μεταξύ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Ο Νίκος Δένδιας από πλευράς ΝΔ ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του κοινοβουλίου», ενώ για μεθοδολογία που δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, γιατί όταν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων μπορεί να αλλάξει και την ημερήσια διάταξη – και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών», με τον Σωκράτη Φάμελλο από τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι «την περιφρόνηση του κινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και να προσθέτει ότι «ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες παρουσίες στο κοινοβούλιο».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…