Το εκλογικό σενάριο επιμένει

Πρόωρες κάλπες για να ξεπεραστεί η απλή αναλογική. Mε λίστα, νέο εκλογικό σύστημα και ψήφο των αποδήμων.

βουλή 0

Όλο και πιο επίμονες είναι οι εκτιμήσεις -αλλά και οι πληροφορίες που τις ενισχύουν- για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται την απλή αναλογική και να ανανεωθεί με το δικό της εκλογικό νόμο, την ψήφο των αποδήμων και την λίστα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μικρό ορίζοντα. Αλλά με αυτόν το  σχεδιασμό ο Πρωθυπουργός υπολογίζει να παρατείνει  την κυριαρχία του και παράλληλα να αντιμετωπίσει την απειλή  διάσπασης που δέχεται από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

Από μόνοι τους αυτοί οι στόχοι ορίζουν και τον χρόνο του εκλογικού αιφνιδιασμού: ακριβώς με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές του Ιουλίου, όπως ορίζει το Σύνταγμα και νωρίτερα από τους 18 μήνες ισχύος της λίστας και αφού εν τω μεταξύ έχει ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

Οι εκλογές θα γίνουν κατ’ ανάγκη νωρίτερα, καθώς αν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, δεν θα επιδιώξει συμμαχίες για να την ανακτήσει.

Όσοι χειρίζονται το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν ότι και στις δυο περιπτώσεις η ΝΔ έχοντας θητεία μόλις ενός έτους  θα διατηρήσει το προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις  -για τις οποίες υπάρχει και αυτή τη φορά η εντύπωση πολιτικών παρατηρητών ότι επιστρατεύονται για να λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Με άλλα λόγια το κυβερνών κόμμα προτίθεται να εκμεταλλευτεί  τη θέση του και την κεκτημένη ταχύτητα της 7ης Ιουλίου 2019. Κατά την εκτίμηση των επιτελών του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να ανασυγκροτηθεί και πάντως αυτό δεν θα  συμβεί προτού εκπνεύσουν οι υποσχέσεις που δίνει και μετεκλογικά η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ θεωρούν αναγκαίες τις πρόωρες εκλογές για να εδραιωθούν στην κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι εκλογές προς το τέλος της τετραετίας με απλή αναλογική θα σημάνει το τέλος της εποχής Μητσοτάκη. Για τις διπλές εκλογές ήδη δημιουργούνται προϋποθέσεις.

Στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε με σημαίες το Μάτι, το Μεταναστευτικό και τις Πρέσπες. Τώρα το στήσιμο της κάλπης θα βασιστεί στη «σκευωρία» της Νοβάρτις -για την οποία θα επιδιωχθεί  να οδηγηθεί σε δίκη ένας τουλάχιστον υπουργός. Αλλά το προσδοκώμενο όφελος, όπως  υπολογίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα προκύψει από την ψήφο των αποδήμων.

Στην πραγματικότητα η ΝΔ επιδιώκει να συνυπολογισθεί ισότιμα η ψήφος ακόμη και όσων έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για τη χώρα, λιγότερα ή καθόλου συμφέροντα στα όριά της και περιορισμένη γνώση για την κατάστασή της, επειδή τους θεωρεί δικό της κοινό.

Ενώ πολλές χώρες έχουν λύσει αυτό το θέμα είτε αποκλείοντας όσους ζουν εκτός των ορίων πέρα από ένα όριο, είτε καθιερώνοντας την επιστολική ψήφο για όσους έχουν κάποιες προϋποθέσεις αποδημίας, η ΝΔ θέλει να προσθέσει στο εκλογικό σώμα όποιον έχει ελληνική ιθαγένεια όπου γης.

Αυτό αφήνει ανοικτό το εύρος των εκλογικών καταλόγων, στους οποίους μπορεί να βρεθεί οποιασδήποτε αποκτά την ελληνική ιθαγένεια ακόμη και αν δεν έχει έλθει ποτέ στην Ελλάδα, ούτε σκοπεύει και ίσως δεν μιλάει καν την ελληνική γλώσσα.

Με περίεργη αναδίπλωση η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να συνταχθεί με τη ΝΔ αλλάζοντας την πάγια θέση ΠΑΣΟΚ. Αλλά οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδηλώνουν υπόνοιες για νοθεία, δια της αλλοίωσης του εκλογικού σώματος που θα επιφέρει τεχνητά κατασκευασμένο εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ.

Αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα προκαλέσει αντιδράσεις που θα αποσταθεροποιούν την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Έτσι αναμένεται να το θέσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό γι’ αυτό το θέμα.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…