Εκλογική «γκάφα» BBC; Αποκάλυψαν πρόωρα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου

Μια «ζοφερή» εικόνα για τους Εργατικούς περιέγραψε η δημοσιογράφος του BBC ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν επισήμως οι κάλπες, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου

AP 956188782727

Σάλος ξέσπασε στη Βρετανία ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρισιμότατων σημερινών εκλογών, με αφορμή ένα σύντομο βίντεο της πολιτικής συντάκτριας του BBC, Laura Kuenssberg για τις τελευταίες εξελίξεις.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, τα social media γέμισαν με επικριτικά σχόλια προς την Kuenssberg με την κατηγορία ότι παραβίασε τη νομοθεσία για την εκλογική διαδικασία αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων που είχαν ήδη σταλεί.

Τι ισχύει στη Βρετανία

Η επιστολική ψήφος, την οποία έχουν δικαίωμα να επιλέξουν -αντί της αυτοπρόσωπης ψήφου- αρκετοί Βρετανοί, ακόμη κι αν ζουν εντός των βρετανικών συνόρων, πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Οι ψήφοι συλλέγονται και καταμετρώνται, όμως, όπως είναι λογικό, απαγορεύεται ρητά η δημοσιοποίησή τους πριν τη λήξη της κανονικής εκλογικής διαδικασίας προκειμένου να μην επηρεαστεί το εκλογικό σώμα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον βρετανικό εκλογικό κανονισμό, οι κομματικοί αντιπρόσωποι έχουν δικαίωμα να παρίστανται και να παρακολουθούν τη διαδικασία επικύρωσης των επιστολικών ψήφων που γίνεται πριν την ημέρα των γενικών εκλογών, όμως τα ψηφοδέλτια τοποθετούνται με την όψη προς τα κάτω και δεν καταμετρώνται μέχρι το κλείσιμο των καλπών. 

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Guardian, τα πολιτικά κόμματα συχνά χρησιμοποιούν τη διαδικασία της επικύρωσης των ψηφοδελτίων ως ευκαιρία για να αποκομίσουν πληροφορίες για τις γενικότερες εκλογικές τάσεις των ψηφοφόρων σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες και συνεπώς να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές τους κινήσεις κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Τι είπε η Kuenssberg

Στο ρεπορτάζ που μετέδωσε το BBC χθες το απόγευμα, λίγες ώρες δηλαδή πριν ανοίξουν οι κάλπες, η δημοσιογράφος εμφανίζεται να δίνει το στίγμα του αποτελέσματος της επιστολικής ψήφου που είναι… «χλωμό» για το Εργατικό Κόμμα.

«O καιρός θα είναι υγρός και ψυχρός αύριο. Οι επιστολικές ψήφοι έχουν ήδη φτάσει, τα κόμματα δεν προβλέπεται να τις κοιτάξουν, όμως παίρνουν μια εικόνα και από τις δύο πλευρές (Συντηρητικοί και Εργατικοί) μού λένε ότι οι επιστολικές ψήφοι που έχουν καταμετρηθεί δείχνουν μια αρκετά ζοφερή εικόνα για τους Εργατικούς σε αρκετές περιοχές της χώρας», είπε χαρακτηριστικά η Laura Kuenssberg. 

Όπως ήταν λογικό, αυτή η φράση της έμπειρης κατά τα άλλα πολιτικής συντάκτριας προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων υποστηρικτών των Εργατικών, αλλά και συναδέλφων της.

«Ο λόγος που απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν τις επιστολικές ψήφους πριν τις 10μμ την ημέρα των εκλογών είναι ότι αυτό επηρεάζει την ψήφο. Πραγματικά δεν έχω καμία εξήγηση για το πώς αυτό επιτρέπεται από τον κώδικα της δημοσιογραφίας», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ava Santina, παραγωγός του LBC.

Η απάντηση του BBC

Σε μια πρωτοφανή, όπως χαρακτηρίζεται από βρετανικά ΜΜΕ, ανακοίνωση, το BBC πάντως καλύπτει απόλυτα την Kuenssberg.

«Σε σχέση με το σημερινό πρόγραμμα Politics Live, το ΒΒC δεν πιστεύει ότι το ίδιο, ή η πολιτική του συντάκτρια έχουν παραβεί τον εκλογικό νόμο», αναφέρει η απάντηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας.

Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δημόσια αντίδραση από την ίδια τη Laura Kuenssberg για το θέμα.

Απαρχαιωμένοι εκλογικοί… καταναγκασμοί

Φέτος σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Βρετανία, με το Brexit να μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση και τα πολιτικά χάσματα ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας (αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων) να φαντάζουν αγεφύρωτα, λίγες ώρες πριν το επίσημο άνοιγμα των καλπών, ήρθε να προστεθεί και το αμφιλεγόμενο ρεπορτάζ του ΒΒC και της δημοσιογράφου Laura Kuenssberg.

Πάντως, σε μια εποχή που η πληροφορία μέσω του διαδικτύου και των social media καταφέρνει να παρακάμψει μαζικά τα παραδοσιακά ΜΜΕ, φαίνεται πως οι εκλογικοί νόμοι και κανονισμοί σε πολλές χώρες (και στην Ελλάδα) είναι αρκετά ξεπερασμένοι, ίσως και απαρχαιωμένοι.

Το «εμπάργκο» ενημέρωσης της τελευταίας ημέρας πριν τις εκλογές, θύμα του οποίου έπεσε το BBC, δεν έχει εφαρμογή στο διαδικτυακό «σύμπαν». Το ίδιο και οι «μετρημένες» εμφανίσεις υποψηφίων σε τηλεοπτικά κανάλια που παρακάμπτονται μέσω των διαδικτυακών καναλιών με τεράστιες τηλεθεάσεις, αλλά και μέσα από τα social media των ίδιων των υποψηφίων.

To ΒΒC λοιπόν, όπως φαίνεται παραβίασε το γράμμα του βρετανικού εκλογικού νόμου, όμως αυτό ίσως να μην είναι και ό,τι χειρότερο έχει συμβεί ποτέ. Οι απαρχαιωμένοι κανονισμοί δεν είναι παράλογο να παραβιάζονται προτού αποσυρθούν πλήρως…

Σε λίγες ώρες πάντως θα φανεί αν το ρεπορτάζ θα επαληθευτεί ή όχι. Οι καιροί είναι κρίσιμοι για τη Βρετανία, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…