Εκλογές στην Τουρκία: Επικράτησε και πάλι ο Ερντογάν – 11η συνεχής εκλογική νίκη από το 2002

Η «παντοδυναμία» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μείνει ακλώνητη για την επόμενη τετραετία, μετά την νέα επικράτηση του, επί του Κιλιτσντάρογλου, στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μάη.

AP23148542175352

Οι Τούρκοι πολίτες, προσήλθαν στις επαναληπτικές κάλπες της 28ης Μάη και παρά την κατρακύλα της λίρας και της δεινής οικονομικής κατάστασης της οικονομίας της γείτονος, αποφάσισαν να στηρίξουν στην πλειοψηφία τους την κυβέρνηση Ερντογάν.

Την ώρα που τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται και ενισχύεται η φημολογία για προσφυγή στο ΔΝΤ, ο Ερντογάν προηγείται σχεδόν στο σύνολο της τουρκικής επιφέρειας εκτός των ανατολικών περιοχών που υπάρχει έντονο το κουρδικό στοιχείο. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει το προβάδισμα στα παράλια της Μικράς Ασίας και στις κουρδικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για ακόμη μια φορά καταγράφεται διαφωνία ανάμεσα στα ειδησιογραφικά πρακτορεία που είναι στη σφαίρα επιρροής των δύο υποψηφίων (Anadolu και ANKA), καθώς μεταδίδουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Το «κυβερνητικό» Anadolu καταγράφει πως με καταμετρημένο το 99,76%, ο Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει σαφές προβάδισμα 52,12% έναντι 47,88% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ τo πρακτορείο ANKA εξακολουθεί να δίνει μια διαφορά της τάξης της μιας μονάδας.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των εκλογέων έφτασε το 84,93% έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο.


Ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Φαίκ Οζτράκ, φαίνεται ότι προειδοποίησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην πραγματοποιήσει ομιλίες προς τους υποστηρικτές του μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

«Κανείς δεν πρέπει να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Οζτράκ. «Στέλνουμε μια σαφή προειδοποίηση: Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το μετατρέψει σε “τετελεσμένο γεγονός” μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα». «Το λέω με έμφαση: θα προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος τoυ AKP σε δηλώσεις του μιλά για νίκη του Ερντογάν

Παράλληλα, έρευνα για χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα που φέρονται να «διέδιδαν παραπλανητικές πληροφορίες» εν μέσω των εκλογών, άρχισε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι αναρτήσεις τους, «διασάλευαν τη δημόσια τάξη και ειρήνη με τρόπο που δημιουργεί παραπλανητικές, μη ρεαλιστικές και ψευδείς αντιλήψεις».

Το Middle East Eye ανέφερε ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για πέντε δημοφιλείς λογαριασμούς.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…