ΓΑ

Γιάννης Α. Μυλόπουλος

Εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση τα δώρα του 2021

Εκλογές θα γίνουν το 2021, αλλά όχι επειδή το επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σκοπίμως διαρρέει η κυβερνητική προπαγάνδα.

5193631

Εκλογές θα γίνουν υποχρεωτικά το 2021, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα αντέξει την πίεση από τις συνέπειες που θα έχει στην κοινωνία και την οικονομία η ολέθρια διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Κατ’ αρχήν εκλογές θα γίνουν γιατί ένα τρίτο κύμα πανδημίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ανάλογο με αυτό του φθινοπώρου, δεν θα το αντέξει η ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο, βέβαια, ένα νέο κύμα με εκατόμβες θανάτων δεν θα το αντέξει η υπεύθυνη για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κυβέρνηση.

Η οποία ήδη θεωρείται ένοχη για την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης για τρεις λόγους.

1. Για την καλοκαιρινή της υποχώρηση στις πιέσεις των μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων να ανοίξει τα σύνορα χωρίς προϋποθέσεις.

2. Για την αδράνεια και τις παλινωδίες στην αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδιστεί η μετάδοση της πανδημίας και

3. Τέλος για τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της να μη στελεχώσει και να μην εξοπλίσει κατάλληλα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το γεγονός ότι όπως έχει καταγραφεί, το 80% όσων χάνουν τη μάχη με τη νόσο COVID 19 πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, χωρίς να έχουν δηλαδή την ευκαιρία της φροντίδας σε συνθήκες εντατικής θεραπείας και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, χρεώνεται πλέον στη συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε κυνικά από δύο κορυφαία στελέχη της:

Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος δήλωσε ότι η επένδυση σε ΜΕΘ για την οποία επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πεταμένα λεφτά. Και από τον υπουργό επικρατείας Γεραπετρίτη, ο οποίος κατά έναν απολύτως αντιεπιστημονικό τρόπο συνέδεσε την αύξηση των ΜΕΘ με αντίστοιχη αύξηση των θανάτων.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια απόκρυψης των κυβερνητικών ευθυνών μέσω των εμβολιασμών, δίκην εμπορίου ελπίδας, απέτυχε παταγωδώς.

Πρώτα γιατί οι κυβερνητικές υποσχέσεις των εκατομμυρίων μηνιαίων εμβολιασμών έμελλε να διαψευστούν από τις πρώτες ακόμη ημέρες, καθώς με τους ρυθμούς άφιξης των εμβολίων, μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχει προλάβει να εμβολιαστεί παρά ένα μέρος μόνο του πληθυσμού. Που σημαίνει ότι για τους περισσότερους από εμάς, ο βαρύς χειμώνας με το τρίτο κύμα της πανδημίας θα περάσει χωρίς να έχουμε εμβολιαστεί.

Και ύστερα γιατί η βουλιμική, όσο και ελλειμματική δημοκρατικά στάση των στελεχών της κυβέρνησης να τρέξουν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, κλέβοντας από τις πρώτες ακόμη μέρες τις θέσεις των υγειονομικών της πρώτης γραμμής και των ευπαθών ομάδων, αποκάλυψε την πολιτική απάθεια της Δεξιάς και προκάλεσε την έντονη αντιπάθεια για μια κυβέρνηση που σε κάθε ευκαιρία εκδηλώνει το αυτιστικό ενδιαφέρον της μόνο για τους δικούς της και για μια μικρή οικονομική ελίτ περί αυτήν.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια από τους χιλιάδες θανάτους μετά και το τρίτο κύμα της πανδημίας, θα προκαλέσει θύελλα πολιτικών εξελίξεων τόσο εντός, όσο και εκτός κυβέρνησης. Τόσο, που η προοπτική εξόδου από την κυβέρνηση με την προκήρυξη εκλογών θα φαντάζει στο τέλος σωτήρια και λυτρωτική για τον σημερινό πρωθυπουργό.

Εκλογές όμως θα γίνουν και για έναν ακόμη λόγο.

Όταν τελειώσει ο εφιαλτικός χειμώνας της πανδημίας και αποκαλυφθούν τα ερείπια που θα έχει αφήσει στην οικονομία η ολέθρια πολιτική διαχείριση της κυβέρνησης, η πίεση που θα δεχτούν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της οικονομίας θα είναι τέτοια, που καμία κυβέρνηση δεν θα την άντεχε.

Τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εκατομμύρια άνεργοι και η ύφεση της οικονομίας που θα εκτοξευτεί σε πρωτοφανή νούμερα για Ευρωπαϊκή χώρα, θα δημιουργήσουν συνθήκες εθνικής συμφοράς, οι ευθύνες για την οποία θα κατευθυνθούν μονόδρομα προς τους υπεύθυνους για την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος «πολλά σε λίγους» και «ψίχουλα για τους πολλούς».

 

Η κατάρρευση της οικονομίας θα συμπαρασύρει μαζί της και την πολιτική κατάρρευση τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησής του.

Υπάρχει όμως και ένας τρίτος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί το 2021 να προσφύγει σε εκλογές.

Η υπονόμευση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση της ΝΔ που, όπως εύστοχα σημειώνει σε άρθρο της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια εξέλιξη ταυτόσημη με την υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας, ροκανίζει με σταθερά βήματα την πολιτική της κυριαρχία.

Όπως η ίδια η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διαπιστώνει, η υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, των ακαδημαϊκών ελευθεριών, της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης, ισοδυναμεί με υπονόμευση των εγγυήσεων της Δημοκρατίας.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί για πολύ, όσο κι αν χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα σαν μέσον εξαγοράς, σε καθεστώς υπονόμευσης των δημοκρατικών εγγυήσεων του κράτους δικαίου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριονίζει συστηματικά το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Και δυστυχώς γι’ αυτήν δεν θα έχει φτερά για να πετάξει όταν το κλαδί σπάσει…

Το 2021 λοιπόν θα είναι αναπόφευκτα χρονιά εκλογών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δοκιμάστηκε και αποδοκιμάστηκε για:
1. Τις επικίνδυνες για το κράτος πρόνοιας και δικαίου μεθοδεύσεις της στην προσπάθειά της να επικρατήσει πολιτικά,
2. την επικίνδυνη για την Οικονομία πολιτική της στην προσπάθειά της να ευνοήσει επιλεκτικά μια μικρή ολιγαρχία του πλούτου και
3. τις ολέθριες για τους πολλούς, δηλαδή για την Κοινωνία, πράξεις και παραλείψεις της στην Υγεία, την Παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα και την φροντίδα για το Περιβάλλον.

Η οπισθοδρομική, επικίνδυνη, σκληρά νεοφιλελεύθερη και απαθής κοινωνικά κυβέρνηση της Δεξιάς φέτος δεν θα αντέξει.

Θα αναγκαστεί να προκαλέσει εκλογές κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που θα προκαλέσει η γενικευμένη δυσαρέσκεια από τις αποτυχίες της.

Οι εκλογές, που υποχρεωτικά θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια προοδευτική πλειοψηφία.

Η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα αναλάβει για μια ακόμη φορά, μετά το 2015 – 2019, να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία την οδηγεί κι πάλι η Δεξιά.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η εφιαλτική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και ανάδειξη στη θέση της μιας νέας, προοδευτικής κυβερνητικής συνεργασίας.

Ήδη, οι φωνές από την κεντροαριστερά υπέρ μιας προοδευτικής κυβέρνησης τελευταία πληθαίνουν και ενισχύονται.
Εκλογές με απλή αναλογική και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας λοιπόν θα είναι τα δώρα που θα φέρει το 2021, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσε στη χώρα η πολιτική της Δεξιάς.

Πηγή: tvxs.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…