Εξαιρετικά αμφίρροπες θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ, με την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικούν επί ίσοις όροις την προεδρία της χώρας.
Τα τελευταία στοιχεία από τα λεγόμενα swing states, τις πολιτείες δηλαδή που συχνά αλλάζουν “χρώμα” στις εκλογές και υποστηρίζουν πότε τον Δημοκρατικό και πότε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, προοικονομούν ένα πραγματικό θρίλερ: ο Τραμπ φαίνεται να προηγείται με μία μονάδα διαφορά σε Νεβάδα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και με δύο μονάδες διαφορά στην Αριζόνα, ενώ η Χάρις έχει βραχεία κεφαλή μίας μονάδας σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν. Στη δε Πενσιλβάνια, που είναι η πιο κρίσιμη από αυτές τις πολιτείες, τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι τα ίδια. Πρόκειται δηλαδή για πολιτείες όπου το αποτέλεσμα πιθανόν να κριθεί στις λεπτομέρειες και οι όποιες διαφορές είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.
Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο που καταγράφει το BBC στο παρακάτω γράφημα: σε παναμερικανικό επίπεδο, η Κάμαλα Χάρις είχε αποκτήσει στα τέλη Αυγούστου ένα προβάδισμα έως και 4 μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο διατήρησε τον Σεπτέμβριο και έως τις αρχές Οκτωβρίου, όμως έκτοτε ο Τραμπ κλείνει την ψαλίδα και πλέον η διαφορά τους είναι πολύ μικρή.
To ερώτημα βέβαια εδώ είναι: πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις δημοσκοπήσεις;
Όπως σχολιάζει το BBC, οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν τα ποσοστά του Τραμπ στις δύο τελευταίες εκλογές και το δημοσκοπικό σφάλμα σε εθνικό επίπεδο το 2020 ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών – επομένως είναι εύλογο να είμαστε προσεκτικοί με τις προβλέψεις τους.
Η αστοχία στις δημοσκοπήσεις το 2016 αποδόθηκε στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας και επειδή οι ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή εκπαίδευση – που ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν τη Χίλαρι Κλίντον – είχαν υπερεκπροσωπηθεί σε δείγματα δημοσκοπήσεων.
Το 2020, οι ειδικοί επεσήμαναν προβλήματα με το να συμμετάσχουν οι υποστηρικτές του Τραμπ στις κάλπες, αλλά είπαν ότι ήταν «αδύνατο» να γνωρίζουμε ακριβώς τι προκάλεσε το εκλογικό λάθος, ειδικά καθώς οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω πανδημίας και είχαν ρεκόρ προσέλευσης.
Οι δημοσκόποι έχουν κάνει πολλές αλλαγές από τότε και ο κλάδος των δημοσκοπήσεων «είχε έναν από τους πιο επιτυχημένους εκλογικούς κύκλους στην ιστορία των ΗΠΑ» στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, σύμφωνα με αναλυτές.
Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο στις ενδιάμεσες εκλογές και δεν θα ξέρουμε παρά μόνο μετά τις εκλογές εάν αυτές οι αλλαγές μπορούν να αντιμετωπίσουν την εισροή “αχαρτογράφητων” ψηφοφόρων που τείνει να προσελκύει.