Καμπαγιάννης για αποτελέσματα εκλογών ΔΣΑ: «Η εξέγερση των μελισσών – Ιστορία ερχόμαστε»

«Το ρεύμα αυτό έρχεται από το μέλλον»

Για τη μαζική στήριξη που είχε από νέους δικηγόρους, ο Θανάσης Καμπαγιάννης έγραψε στο Facebook, «Η εξέγερση των μελισσών. Ιστορία, ερχόμαστε» – Ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση έστειλαν οι δικηγόροι σε αυτό τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών που διεξήχθη στις εκλογές. Την έκπληξη έκανε ο Θ. Καμπαγιάννης με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Παρέμβαση» που ήρθε τρίτος με ποσοστό 14,98%​​​​​, ένα από τα μεγαλύτερα που καταγράφει τις τελευταίες δεκαετίες αριστερός υποψήφιος στις εκλογές του μεγαλύτερου δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας. 

Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά τη συμμετοχή, αυτή κινήθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2017. Ειδικότερα στις φετινές εκλογές η συμμετοχή των δικηγόρων της Αθήνας στον πρώτο γύρο των εκλογών ανήλθε σε 54,66 % έναντι 55.42% στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2017. Ωστόσο αυτή τη φορά το εκλογικό σώμα ήταν μεγαλύτερο καθώς αυξήθηκαν τα εγγεγραμμένα μέλη του ΔΣΑ από 20.990 το 2017, στους 23.397 το 2021. Στις εκλογές ψήφισαν 12.788 Δικηγόροι. Έγκυρα ήταν 12.189, άκυρα 195, ενώ βρέθηκαν και 404  Λευκά Ψηφοδέλτια. 

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών εδώ.

Ακολουθεί ανάρτηση του Θ. Καμπαγιάννη στο Facebook για τα χτεσινά αποτελέσματα

Τα χτεσινά αποτελέσματα στις εκλογές του ΔΣΑ θα τύχουν συλλογικών επεξεργασιών και αναλύσεων. Εγώ θέλω από εδώ να ευχαριστήσω τις χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που μίλησαν μαζί μας, συζήτησαν τις θέσεις και το πρόγραμμά μας και βέβαια τους 1826 που μας ψήφισαν στην προεδρική κάλπη και τους 1219 που μας ψήφισαν στην κάλπη των συνδυασμών.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτόγνωρα: 15% στην κάλπη του προέδρου και 10% στους συνδυασμούς, για την «εκτός των τειχών» αριστερά, καθώς η Εναλλακτική Παρέμβαση έχει υπερτριαντάχρονη παρουσία στα συνδικαλιστικά πράγματα των δικηγόρων. Είναι μεγάλα ποσοστά και για τα δεδομένα όλης της μεταπολιτευτικής αριστεράς, και σίγουρα τα μεγαλύτερα εδώ και δεκαετίες. Όταν μιλάγαμε με τον Βασίλη Παπαστεργίου, που κατέγραψε ως υποψήφιος πρόεδρος το προηγούμενο υψηλό του 13,2 % το 2014, δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα φτάναμε ακόμα πιο πάνω. Και όμως αυτό έγινε, πρώτα και κύρια γιατί επιλέξαμε να «ανοίξουμε» το σχήμα της Εναλλακτικής πέραν από τη στενή δική μας ταυτότητα, σε ανθρώπους με διαφορετικές πορείες και στρατεύσεις, από τον ελευθεριακό χώρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά και τη μαχόμενη δικηγορία.

Όμως, το μεγάλο κρατούμενο του χτεσινού αποτελέσματος δεν είναι πολιτικό, αλλά κοινωνικό. Πριν τις κάλπες, απευθύναμε στους δικηγόρους ένα κάλεσμα να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να τα αλλάξουν όλα. Οι νέες και οι νέοι δικηγόροι, όχι μόνο έλαβαν αυτό το μήνυμα, αλλά το έκαναν πράξη: στις κάλπες από το 27ο μέχρι το 40ο τμήμα, στα τρία εκλογικά κέντρα του Τιτάνια, του Προμηθέα και του ΒΕΑ, δηλαδή στα μητρώα από 32000 έως 41700, σημειώθηκε μια τεράστια ανατροπή με την προεδρική υποψηφιότητα της Εναλλακτικής να βγαίνει πρώτη, με ποσοστό 21,9% (855 ψήφους) αφήνοντας δεύτερη την υποψηφιότητα του Δ. Αναστασόπουλου (21,4% και 835 ψήφους) και τέταρτη την υποψηφιότητα του Δ. Βερβεσού (17,8% και 698 ψήφους). Ταυτόχρονα, στις μεγαλύτερες ηλικίες, η υποψηφιότητα της Εναλλακτικής ήταν καθαρά και σταθερά τρίτη, δείχνοντας την απήχησή της σε όλο το δικηγορικό σώμα.

Εκφράστηκε έτσι ένα βαθύ κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που υπάρχει ιδίως στη νεολαία και στις νέες και τους νέους δικηγόρους και που απέδειξε ότι θα βάλει τη σφραγίδα του, τόσο για την κατάκτηση μιας αξιοπρεπούς ζωής και εργασίας όσο και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το ρεύμα αυτό έρχεται από το μέλλον. Δεν βολεύεται σε διλήμματα διαχείρισης ανάμεσα στον συντεχνιασμό και την εκ δεξιών αντιπολίτευση στο status quo. Η μάχη της επόμενης μέρας είναι να αξιοποιήσουμε το αποτέλεσμα ώστε αυτό το ρεύμα να συγκροτηθεί και να δρα πλέον συλλογικά.

Εκεί θα μετρηθεί η Εναλλακτική Παρέμβαση. Έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι είμαστε υπό δοκιμή. Και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ευθύνες που δημιουργεί η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, ιδίως οι νέες συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Καταδικάστηκαν οι δύο εκπαιδευτικοί γονείς στη Λάρισα-Τους καταγγέλλουν οι κόρες τους για κακοποίηση

Καταδικάστηκαν οι δύο εκπαιδευτικοί γονείς στη Λάρισα-Τους καταγγέλλουν οι κόρες τους για κακοποίηση

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε σήμερα το ζευγάρι των εκπαιδευτικών, που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία, σε βάρος…