Newsroom

Newsroom

Έκλεισε ο καταυλισμός στα σύνορα του Μεξικού με τους Αϊτινούς μετανάστες

Άδειασε από τους περίπου 30.000 μετανάστες στην πλειονότητα τους από την Αϊτή, ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στα σύνορα με το Μεξικό

2000

Οαυτοσχέδιος συνοριακός καταυλισμός  άδειασε από τους χιλιάδες μετανάστες από την Αϊτή την Παρασκευή. Οι περισσότεροι μετανάστες παραμένουν προς το παρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άλλους τους απέλασαν αεροπορικός και άλλοι προτίμησαν να γυρίσουν στο Μεξικό. 

Μαρτυρίες από την περιοχή ανέφεραν στο Reuters ότι τα πρόχειρα καταφύγια και σκηνές έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το Ντελ Ρίο του Τέξας, με τους εργάτες να καθαρίζουν τα τελευταία συντρίμμια από τις όχθες του Ρίο Γκράντε που συνορεύει με το Μεξικό. Αστυνομικοί της Πολιτείας του Τέξας παρατάχθηκαν στην όχθη του ποταμού για να σταματήσουν νέες προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε ότι σχεδόν 30.000 μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί στο Ντελ Ρίο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Περισσότεροι από 12.000 θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν επίσημη αίτηση για είσοδο στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 8.000 επέστρεψαν οικειοθελώς στο Μεξικό και 2.000 συνολικα απελάθηκαν στην Αϊτή.

Προσπαθώντας να εξισορροπήσει την οργή για τη μεταχείριση των μεταναστών το Σαββατοκύριακο από ορισμένους έφιππους συνοριοφύλακες, ο δήμαρχος του Ντελ Ρίο Μπρούνο Λοζάνο επαίνεσε τους πράκτορες που προσπάθησαν να παράσχουν φαγητό και ιατρική περίθαλψη υπό δύσκολες συνθήκες. «Το να μην έχουμε θανάτους όταν είχαμε 15.000 ανθρώπους είναι ένα φαινόμενο, είμαι απλώς πολύ ευγνώμων», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Mayorkas υποσχέθηκε ταχεία έρευνα για ένα περιστατικό κατά το οποίο οι έφιπποι φρουροί χρησιμοποίησαν χαλινάρια σαν μαστίγια.

Πολλοί από τους Αϊτινούς που φτάνουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ είχαν προηγουμένως ζήσει στη Βραζιλία και τη Χιλή, ενώ άλλοι έχουν περάσει από τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Χιλιάδες άλλοι Αϊτινοί βρίσκονταν στο δρόμο μέσω της Κεντρικής Αμερικής, ενώ άλλοι που υπολογίζονται περίπου 16.000 περιμένουν βάρκες στις ζούγκλες του Darien Gap στον Παναμά, ένα κρίσιμο σημείο συμφόρησης στο ταξίδι προς το βορρά.