Newsroom

Newsroom

Έκκληση του ΟΗΕ προς την ΕΕ να βοηθήσει την Ιταλία στο μαζικό κύμα προσφύγων

Έκκληση-προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) τονίζοντας ότι πρέπει να βοηθήσει…

italia 6

Έκκληση-προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) τονίζοντας ότι πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία να διαχειριστεί τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται με την εκτίναξη του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της. Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά από την ΕΕ να βοηθήσει την Ιταλία να διαχειριστεί τις αφίξεις, να διαθέσει περισσότερες εγκαταστάσεις υποδοχής και να βρει «διαρκείς λύσεις» για τους μετανάστες.

Περισσότεροι από 6.500 πρόσφυγες έχουν διασωθεί από τις ιταλικές αρχές τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Μπροστά στο μαζικό κύμα προσφύγων η Ιταλία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη ευρωπαϊκή βοήθεια. Το τελευταίο κύμα μεταναστών έφτασε στη χώρα με 40 πλοιάρια από τη Λιβύη. Οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, τη Γκάμπια, το Μάλι και τη Σενεγάλη. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλές γυναίκες, παιδιά και νεογέννητα.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή διασώθηκαν από πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Σικελίας άλλοι 900 μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε διάφορα πλεούμενα στη βόρεια Αφρική και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη. Η διάσωση των μεταναστών έγινε με συνεργασία του ιταλικού ΠΝ, του Λιμενικού Σώματος της Ιταλίας και της Οικονομικής Αστυνομίας (Guardia di Finanza), στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο έπειτα από δύο πολύνεκρα ναυάγια.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Τζουζέπε Ντε Τζόρτζι, περίπου 20.000 ζωές έχουν σωθεί και δεκάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της Ιταλίας παράνομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη της επιχείρησης Mare Nostrum, το φθινόπωρο. Η επιχείρηση, επισήμανε ο ίδιος, στοιχίζει περίπου εννέα εκατ. ευρώ τον μήνα και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας.

Από την 18η Οκτωβρίου 2013 ως την 10η Απριλίου 2014 οι άνθρωποι που διασώθηκαν ανήλθαν σε 18.546, είπε ο ναύαρχος. Κατά μέσον όρο στην επιχείρηση συμμετέχουν καθημερινά πέντε πλοία με τα ελικόπτερά τους και 900 στελέχη του πολεμικού ναυτικού, του λιμενικού και των άλλων σωμάτων ασφαλείας.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…