Έκκληση του ΟΗΕ για το Ιράκ και τον κίνδυνο γενοκτονίας των Γεζίντι από τους τζιχαντιστές

Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν έκκληση σε μήνυμά τους προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να…

yezidi435

Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν έκκληση σε μήνυμά τους προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να αναλάβει επείγουσα δράση για να εμποδίσει «μια ενδεχόμενη γενοκτονία» εναντίον της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

«Πρέπει επειγόντως να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουμε μια μαζική θηριωδία και μια ενδεχόμενη γενοκτονία τις επόμενες ώρες και ημέρες» υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στη Γενεύη η Ρίτα Ιζάκ, ειδική για τα θέματα των μειονοτήτων στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η ευθύνη για την προστασία των πληθυσμών έναντι του κινδύνου φρικτών εγκλημάτων εναπόκειται συγχρόνως στην ιρακινή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα» τονίζεται σε αυτό το μήνυμα, που συνυπογράφουν πολλοί ειδικοί του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της μειονότητας Γεζίντι έχουν καταφύγει στα βουνά Σίντζαρ προκειμένου να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την περιοχή του Σίντζαρ και έχουν βρει καταφύγιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών στην επαρχία του Ντόχουκ, στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, περνώντας μέσα από τη Συρία, σημείωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι εκτοπισμένοι που φθάνουν εκεί είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι.

«Υπολογίζουμε ότι 20.000 με 30.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα βουνά του Σίντζαρ, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, χωρίς νερό και κατάλυμα» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Αρμοστείας Άντριαν Έντουαρντς.

«Η πρόσβαση σε αυτές τις οικογένειες είναι πολύ περιορισμένη» πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με το δήμαρχο του Ζάχο, τον οποίο επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία, αυτή η πόλη του ιρακινού Κουρδιστάν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 Ιρακινούς εκτοπισμένους, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από το Σίντζαρ και το Ζούμαρ, τους οποίους καταδίωξαν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Οι τοπικές αρχές άνοιξαν τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια για να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους την ώρα που άλλοι έχουν βρει καταφύγιο κάτω από τις γέφυρες ή μέσα σε οικοδομές, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Η επαρχία Ντόχουκ έχει υποδεχθεί περισσότερους από 400.000 εκτοπισμένους, που ανήκουν στην πλειονότητά τους σε πολλές εθνότητες του Ιράκ, και το ιρακινό Κουρδιστάν φιλοξενεί 700.000 εκτοπισμένους, περιέγραψε η Ύπατη Αρμοστεία.

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…