Newsroom

Newsroom

Έκκληση στους Γερμανούς που πηγαίνουν στην Τουρκία να… προσέχουν τι γράφουν στα social media για τον Ερντογάν

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της χώρας

germany turkey

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Τουρκία εξέδωσε η Γερμανία, καλώντας τους να είναι πολύ προσεκτικοί στις αναρτήσεις τους στα social media ώστε να μην έχουν την τύχη των δεκάδων Γερμανών που κρατούνται σε φυλακές της χώρας επειδή επέκριναν στο Διαδίκτυο την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ταξιδιωτική οδηγία κάνει λόγο για “συλλήψεις και προσαγωγές που συχνά συνδέονται με επικριτικές για την κυβέρνηση αναρτήσεις στα social media”, προσθέτοντας μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το να πατήσει κάποιος “like” σε τέτοιες αναρτήσεις άλλων χρηστών είναι αρκετό για να βρεθεί μπλεγμένος.

Επιπλέον, στην οδηγία τονίζεται ότι ακόμα και σχόλια που δεν εμφανίζονται δημοσίως στα social media μπορούν να είναι επικίνδυνα, καθώς “τα μη δημόσια σχόλια στα social media μπορούν να προωθηθούν στις τουρκικές αρχές μέσω καταγγελιών”, ενώ σημειώνεται ότι οι ποινές για τα αδικήματα της “προσβολής του προέδρου” ή της “διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας” επισείουν ποινές φυλάκισης πολλών ετών.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν εξελιχθεί στην κύρια πλατφόρμα για τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, καθώς τα παραδοσιακά ΜΜΕ σε μεγάλο βαθμό “λιβανίζουν” τον Τούρκο πρόεδρο και τους υπουργούς του. Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει πολίτες που εκφράστηκαν αρνητικά για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ή που έκαναν “προκλητικά” σχόλια για την οικονομία, εν μέσω της δραματικής πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία έχουν βρει καταφύγιο πολλοί εξόριστοι επικριτές του Ερντογάν, πολλοί από τους οποίους κατηγορούνται στην Τουρκία για τρομοκρατία και η Άγκυρα ζητά την έκδοσή τους, ενώ ορισμένοι έχουν καταγγείλει ότι τους παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…