Έκκληση απευθύνουν δεκάδες προσωπικότητες προς την αυστριακή κυβέρνηση να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Λέσβο

Επείγουσα έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Λέσβο, απευθύνουν δεκάδες προσωπικότητες και ΜΚΟ απορρίπτοντας ως ανεπαρκή την πάγια θέση της για "επί τόπου βοήθεια"

NewsRoom 23/12/2020 | 22:26

Μία ημέρα πριν από την 'Αγια Νύχτα των Χριστουγέννων, δεκάδες προσωπικότητες, φιλανθρωπικές οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Αυστρία, απευθύνουν, σήμερα, επείγουσα έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων να εγκαταλείψει την εμμονή της στην "επί τόπου βοήθεια" για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, η οποία, όπως τονίζουν, "δεν αρκεί" και να προχωρήσει στην υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία από τον εκεί καταυλισμό.

Πολλές δεκάδες εργαζόμενοι στον Πολιτισμό καλούν - με σημερινή ανοικτή επιστολή τους - την κυβέρνηση να υποδεχτεί πρόσφυγες από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. "Εμείς, δημιουργοί Τέχνης και Πολιτισμού υποστηρίζουμε μια κουλτούρα συμπόνιας, ανθρωπιάς και ελπίδας, για αυτό και απαιτούμε την εκκένωση του καταυλισμού Καρά Τεπέ. Τώρα", τονίζεται στην επιστολή, την οποίοι έχουν υπογράψει μέχρι τώρα πάνω από 600 προσωπικότητες του Πολιτισμού στην Αυστρία. Ανάμεσά τους βρίσκονται η κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ, οι επίσης διεθνώς αναγνωρισμένοι συγγραφείς, Μίχαελ Κέλμαγιερ, Ρόμπερτ Μενάσε, Ντάνιελ Γκλάταουερ, όπως επίσης οι συνθέτες, Φρίντριχ Τσέρχα και Γιοχάνα Ντόντερερ, οι ηθοποιοί Αντρέα Έκερτ, Μπίργκιτ Μίνιχμαγιερ, Πία Χίρτσεγκερ, Λούκας Ρεσετάριτς, καθώς και η επί δεκαετίες διάσημη τηλεπαρουσιάστρια, Κρις Λόνερ.

Αλλά και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας υποστηρίζει τον ερχομό και την υποδοχή στην Αυστρία οικογενειών προσφύγων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "κανένας δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να κλείσει τα μάτια του στη δυστυχία που συμβαίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος". "Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, στην οποία συμμετέχουν αλληλέγγυα όλα τα κράτη μέλη, τίποτε δεν θα λειτουργήσει, και τώρα το πρώτο και σημαντικότερο είναι οι καθυστερημένες πρώτες βοήθειες", επισημαίνει ο Ότμαρ Κάρας, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Αυστριακού Οργανισμού Βοήθειας.

Στο μεταξύ, μετά από πολλούς χριστιανούς εκπροσώπους, η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα στην Αυστρία τάσσεται σήμερα επίσης υπέρ της υποδοχής στην Αυστρία προσφύγων από τον καταυλισμό Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ουμίτ Βουράλ, απευθύνοντας χριστουγεννιάτικες ευχές, επισημαίνει ότι "τα Χριστούγεννα γιορτάζεται η γέννηση του Ιησού από τη Μαρία, η οποία, σύμφωνα με τη Βίβλο, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αναζητούσε κατάλυμα που κανείς δεν ήθελε να της δώσει, και το να μην έχουν ούτε ξενώνα, ούτε σπίτι, είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σήμερα στην Ευρώπη".