Newsroom

Newsroom

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup

 Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού. Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε ώρες μετά το αρχικό «ραντεβού» που είχε δoθεί αρχικά στις 19:0

Eurogroup

Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter.

Σε λίγο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

 

Να τονίσουμε ότι η  κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των μελών της Ε.Ε ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα, ωστόσο οι εργασίες εκκίνησαν τέσσερις (και κάτι) ώρες αργότερα.

 

Πως επήλθε η  συμφωνία 

Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται διπλωματικές πηγές στο Reuters, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία ήρθαν σε συμφωνία όσον αφορά τη θέσπιση πακέτου στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το deal των τεσσάρων χωρών, που άνοιξε τον δρόμο και για το τελικό αποτελέσμα της τηλεδιάσκεψης, προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Μάλιστα, οι γραμμές του ESM δεν συνδέονται με οικονομικούς όρους, όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters

Επίσης στο ανεπίσημο draft που έχει κυκλοφορήσει γίνεται λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (Βορά-Νότου)  Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες το κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…