Newsroom

Newsroom

"Εκκενώστε τη Φουκουσίμα"

Συναγερμός από οργανώσεις για άμεση απομάκρυνση παιδιών και εγκύων. “Τα παιδιά παίζουν με το χώμα, κάτι που σημαίνει ότι παίζουν…

Συναγερμός από οργανώσεις για άμεση απομάκρυνση παιδιών και εγκύων. “Τα παιδιά παίζουν με το χώμα, κάτι που σημαίνει ότι παίζουν με υψηλά επίπεδα ραδιενεργών υλικών”, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Πάνω από το ανώτατο όριο, που είχε οδηγήσει στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το Τσέρνομπιλ, είναι η ραδιενέργεια στην πόλη της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με μετρήσεις του Πανεπιστημίου του Κόμπε, τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου στην πόλη, η οποία βρίσκεται εκτός της ζώνης εκκένωσης που όρισαν οι αρχές μετά το πυρηνικό ατύχημα που προκάλεσε το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, είναι έως και τέσσερις φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.
Να απομακρυνθούν τα παιδιά και οι έγκυοι από την πόλη της Φουκουσίμα κάλεσαν έξι οργανώσεις, για λογαριασμό των οποίων έγιναν οι τελευταίες μετρήσεις. Πάνω από το νόμιμο όριο των 10.000 Becquerel βρέθηκαν τα επίπεδα καισίου και στις τέσσερις περιοχές της πόλης, η οποία βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.
Η υψηλότερη μέτρηση ανερχόταν στα 46.540 Bq/kg, ενώ οι τρεις άλλες κυμαίνονταν μεταξύ 16.290 και 19.220 Bq/kg. Επιπλέον ο έλεγχος κατέγραψε ότι σε μία από τις περιοχές το ποσοστό του ραδιενεργού καισίου έφτανε τα 931.000 Becquerel ανά τετραγωνικό μέτρο, συντριπτικά ανώτερο του ορίου των 550.000 Becquerel, πάνω από το οποίο κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση του πληθυσμού το 1986, στην πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ της σημερινής Ουκρανίας.
Εφιάλτης
“Η μόλυνση του εδάφους εξαπλώνεται μέσα στην πόλη”, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κόμπε, Τομόγια Γιαμάουτσι, και προειδοποίησε: “Τα παιδιά παίζουν με το χώμα, κάτι που σημαίνει ότι παίζουν με υψηλά επίπεδα ραδιενεργών υλικών. Πρέπει να πραγματοποιηθεί εκκένωση το ταχύτερο δυνατό”.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιαπωνικές αρχές είχαν αρχικά ορίσει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων τη ζώνη εκκένωσης, η οποία δύο μήνες μετά το ατύχημα επεκτάθηκε στα 30 χιλιόμετρα.
Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ασφάλειας, το 45% των παιδιών της επαρχίας της Φουκουσίμα, από την οποία περίπου 160.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, έχουν δεχθεί ακτινοβολία στον θυρεοειδή τους, όμως τα επίπεδα δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι.
Μέχρι τον Ιανουάριο αναμένεται να έχουν απενεργοποιηθεί πλήρως και οι τέσσερις προβληματικοί αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ προς το παρόν λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα ένα νέο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων με ανακύκλωση θαλασσινού νερού.
ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑΟΤΟ ΚΑΝ
Παραιτήθηκε ο υπ. Ανοικοδόμησης
Την παραίτησή του μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπέβαλε ο Ιάπωνας υπουργός Ανοικοδόμησης, ένα ακόμη πλήγμα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν. Ο Ρίου Ματσουμότο παραιτήθηκε κατόπιν της κριτικής που δέχθηκε για τα “άκομψα” σχόλια που έκανε για τους κυβερνήτες των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Ο παραιτηθείς υπουργός είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα ενισχύσει οικονομικά τις περιοχές, μόνο εάν οι κυβερνήτες τους παρουσιάσουν σοβαρές προτάσεις για την ανοικοδόμηση των περιοχών τους. Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις “περιφέρειες που προωθούν ιδέες, αλλά όχι τις άλλες”, τόνισε ο Ματσουμότο, σύμφωνα με το BBC, προς τον κυβερνήτη της πληγείσας περιφέρειας Ιουάτε, η οποία υπέστη και τη σοβαρότερη καταστροφή.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
http://www.ethnos.gr