Ξεκινούν ξανά οι έρευνες για τον θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Δικαστής στην Αργεντινή ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο του ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια η υποψία ότι ο ποιητής εκτελέστηκε από δυνάμεις του Φρανθίσκο Φράνκο το 1936.

57b5af661dc52499398b474d

Η ισπανική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων Ένωση για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης ζήτησε από την αργεντινή ομοσπονδιακή δικαστή Μαρία Σερβίνι να αναλάβει την υπόθεση, καθώς οι προσπάθειες της επίσημης δικαιοσύνης δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Η Σερβίνι εξετάζει μία σειρά από εγκληματικές πράξεις, από βασανιστήρια έως εξωδικαστικές δολοφονίες, που διενεργήθηκαν επί Φράνκο – περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον ισπανικό εμφύλιο του 1936-1939.

Τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του 1936, ήρθε το τέλος για τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτελέστηκε στο Βίθναρ της Ισπανίας από παραστρατιωτικούς οπαδούς του Φράνκο που έθαψαν τη σορό του, μαζί με άλλα τρία άτομα που εκτέλεσαν εκείνη την αυγή σε ομαδικό τάφο.

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο Λόρκα εκτελέστηκε στο Αλφακάρ και πολλοί πίστευαν ότι είχε ταφεί στην περιοχή αυτή, μαζί με άλλους εκτελεσθέντες. Οι αρχές της Ανδαλουσίας διέταξαν το άνοιγμα του συγκεκριμένου τάφου, κατόπιν αιτήματος των οικογενειών των άλλων πέντε ανθρώπων που πιθανολογείτο ότι είχαν ταφεί εκεί. Από την ανασκαφή και την έρευνα που έγινε στο χώρο όμως δεν βρέθηκε τίποτα.  

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή