Ξεκίνησε το Eurogroup - Σήμερα η έγκριση για ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 η συνεδρίαση του Eurogroup με την Ελλάδα να αποτελεί κυρίαρχο θέμα μιας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ανάβοντας το «πράσινο φως» για την έγκριση της επόμενης δόσης.

NewsRoom 22/01/2018 | 16:23

Ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του σημερινής συνεδρίασης όσον αφορά την Ελλάδα

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος είπε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους θεσμούς σήμερα ως προς τη πορεία της αξιολόγησης και έπειτα θα αποφασίσουν για την ολοκλήρωση της.

«Περιμένουμε να δούμε από τους θεσμούς πώς προχωράει το πρόγραμμα ώστε να πάρουμε αποφάσεις. Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό» σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

 Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων ότι πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.

 Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές».

«Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο ίδιος.

Ντομπρόβσκις: Σήμερα θα συζητηθούν τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος

Από την πλευρά του προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε πως μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν σήμερα τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, έχουν υιοθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα και υπάρχει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων. Ως εκ τούτου ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα.

«Όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μοσκοβισί: Σημαντικό βήμα η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης

Tην πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν, στο σημερινό Εurogroup, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, κατά τρόπο που να επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ομαλότητα.