Newsroom

Newsroom

Ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό (live)

Με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ξεκίνησε απόψε στη Βουλή, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018. «Είναι ένας προϋπολογισμός ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά και ταυτόχρονα αισιόδοξος με την έννοια ότι το 2018 είναι η τελευταία χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας» είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας.

5a2ed8381dc524370f8b4589

Έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις, σήμερα, αύριο Τρίτη 12/12, Τετάρτη 13/12 και Δευτέρα 18/12 και Τρίτη 19/12.

Μετά τους γενικούς εισηγητές, στο βήμα θα ανεβούν οι ειδικοί εισηγητές με προγραμματισμό, απόψε κιόλας να ολοκληρωθεί ο κύκλος γενικών και ειδικών εισηγητών και αγορητών.

Βέττας: Τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

«Είναι ένας προϋπολογισμός ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά και ταυτόχρονα αισιόδοξος με την έννοια ότι το 2018 είναι η τελευταία χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας. Ξεκαθάρισε πως νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα στο 2018 δεν θα νομοθετηθούν και άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει στο τομέα της οικονομίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης τι μας λέει:

1. ότι θα μειώσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 30%,

2. ότι θα μειώσει τον Φόρο Μερισμάτων από 15% σε 5%,

3. ότι θα μειώσει τον φόρο των Νομικών Προσώπων, σε κάποιο βαθμό

4. τον Φόρο Εισοδήματος,

5. τον Φ.Π.Α, όπως και τον φόρο των ενοικίων.

»Το σύνολο, λοιπόν, του πακέτου μείωσης των φόρων, που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης αγγίζει τα 4,2 δις» είπε και τόνισε πως «αυτό κρύβει δύο πράγματα: ή έχουν σκοπό να προτείνουν στη χώρα ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ένα νέο Μνημόνιο, ιδιαίτερα την ώρα που η χώρα βρίσκει το δρόμο της ή πρέπει να μας καταθέσουν μία ισόποση μείωση δαπανών».

Δένδιας: Αυτούς τους δημόσιους οργανισμούς θα κλείσουμε

Απαντώντας στα ερωτήματα που έχει καταθέσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και στο αντίστοιχο του Δημήτρη Βέττα για το πού θα βρει η ΝΔ τα λεφτά, ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε τους δημόσιους οργανισμούς που προτίθεται να κλείσει.

Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε εάν είναι απαραίτητος ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) και η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ). Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν θεωρεί απαραίτητους: το Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού και τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. «Όλα αυτά είναι απαραίτητα;» ήταν η ερώτηση του κ. Δένδια.

Κουτσούκος: Μεγάλη δύναμη ανατροπής με τη Φώφη

Κατά τον γενικό εισηγητή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Κουτσούκο, το αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από την κρίση είναι «αυτοδιαψευδόμενο» γιατί τα αδιέξοδα παραμένουν και επαναλαμβάνονται. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση είναι «ψευδεπίγραφη αριστερά», ενώ χαρακτήρισε «συντηρητική» τη ΝΔ. «θέλουμε το κέντρο να είναι μεγάλη δύναμη ανατροπής με τη Φώφη!» υπογράμμισε.

Το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταθέτει τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων και αυτό την ίδια στιγμή που η ίδια υπογράφει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, ύψους τουλάχιστον 2%, και ενώ δεν έχει καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι, και στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και αυτό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση, εντός της ΕΕ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εποπτείας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η δημιουργία του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

>