Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα με Αναστασιάδη για το Κυπριακό – Τί περιλαμβάνει η ατζέντα

Με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα συναντάται αυτήν την ώρα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές των επικείμενων διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

586626471dc52448308b465e

Τί θα περιλαμβάνει η ατζέντα

Στόχος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου Τσίπρα – Αναστασιάδη είναι ο πλήρης συντονισμός Λευκωσίας – Αθηνών για τις συνομιλίες από τις 9-11 Ιανουαρίου και την διάσκεψη στις 12 του μηνός, στην οποία θα λάβει μέρος η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση την Συνθήκη του 1960.

Στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Στη συνομιλία των δύο ηγετών παρίστανται και οι υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, ενώ θα γίνει ενημέρωση και για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης τεχνοκρατών Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος διαπίστωσε «μεγάλη συναντίληψη» με την ελλαδική κυβέρνηση και τον επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη, που διεμήνυσε ότι τυχόν αποτυχία στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην τουρκική πλευρά.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Κύπρου συγκαλεί στις 5 Ιανουαρίου συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, τρεις ημέρες πριν αναχωρήσει για τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν μία σειρά από ζητήματα. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν προσκληθεί από τον κ. Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ωστόσο, οριστικές απαντήσεις θα δοθούν ανάλογα με την έκβαση της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Η τουρκική πλευρά

Τα μηνύματα από την Τουρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών.

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

κασε Θεοχαροπουλος

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη διακοπή…

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Lytras

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Ο Νίκος Συρίγος δημοσίευσε σε μια ανάρτησή του στον λογαρισμό του στο Instagram την οργισμένη…