Ξεκίνησε η δίκη περισσότερων από 200 υπόπτων για το πραξικόπημα στη Τουρκία

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη περισσότερων από 200 προσώπων που κατηγορούνται για υποκίνηση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με κύριο ύποπτο τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον Mουσουλμάνο ιερωμένο που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

5922d5861dc524d0118b478d

Στους 221 κατηγορούμενους περιλαμβάνονται 26 στρατηγοί, δεκάδες συνταγματάρχες και ταγματάρχες, καθώς και 12 πολίτες. Διακόσιοι από αυτούς έχουν προφυλακιστεί, εννέα έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό επιτήρηση και 12 διαφεύγουν τη σύλληψη, διευκρινίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κατηγορούνται κυρίως για «παραβίαση του Συντάγματος», τη «δολοφονία 250 ανθρώπων» και «συμμετοχή και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης» και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πολλές φορές ισόβια.

Η δίκη διεξάγεται στη φυλακή Σιντζάν, κοντά στην Άγκυρα, όπου μια τεράστια αίθουσα κατασκευάστηκε ειδικά για να διεξάγονται εκεί μεγάλες δίκες που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Έξω από το δικαστήριο έχουν αναπτυχθεί περίπου 1.500 αστυνομικοί, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ελεύθεροι σκοπευτές, σύμφωνα με αναφορά του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κατά την άφιξή τους στο δικαστήριο υπό ισχυρή αστυνομική συνοδεία, οι κατηγορούμενοι αποδοκιμάστηκαν από δεκάδες διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, ζητώντας να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, πετώντας κατά πάνω τους ακόμη και θηλιές.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, και ο πρώην στρατηγός Μεχμέτ Ντισλί, αδελφός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος AKP, καθώς και ο συνταγματάρχης Αλί Γιαζιτζί, πρώην στρατιωτικός υπασπιστής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνονται στους κατηγορούμενους που δικάζονται σήμερα.

Σχεδόν 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτούς οι νεκροί πραξικοπηματίες, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περισσότεροι από 8.000 στρατιωτικοί έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, στη διάρκεια της οποίας 35 πολεμικά αεροσκάφη, 37 ελικόπτερα, 74 άρματα μάχης, 246 θωρακισμένα οχήματα και σχεδόν 4.000 ελαφρά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Οι δικαστικές διώξεις που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι χωρίς προηγούμενο στην Τουρκία. Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τις 15 Ιουλίου και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Εκτός από τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, οι διώξεις αφορούν φιλοκουρδικούς κύκλους και τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα μη κυβερνητικές οργανώσεις να κατηγορούν τις αρχές ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καταπνίξουν κάθε επικριτική φωνή.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…