Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα "Panama Papers"

Η μια χώρα μετά την άλλη ξεκινούν έρευνες μετά τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής ομάδας ICIJ και τα Panama Papers.

57024ef31dc5247b738b49ba

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore και προέκυψαν από τα αποκαλούμενα πλέον «έγγραφα του Παναμά» (Panama Papers), είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες», δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. «Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ’ αυτούς που διαπράττουν απάτες». Ο Ολάντ ευχαρίστησε γι’ αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ’ αυτές τις αποκαλύψεις.

Στη Βρετανία η κυβέρνηση ζήτησε αντίγραφο των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει για να εξετάσει τις πληροφορίες, διαμηνύοντας ότι θα ενεργήσει με ταχύτητα.

Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν σε έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή κατοίκων τους, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στις διαρροές πελατών δικηγορικής εταιρείας του Παναμά. «Επί του παρόντος, έχουμε αναγνωρίσει περισσότερους από 800 φορολογούμενους και έχουμε συσχετίσει 120 από αυτούς με μία βοηθητική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (για τη σύσταση) offshore στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται σε δήλωση της ATO στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ο Αναπληρωτής Διοικητής της ATO Μάικλ Κράνστον δήλωσε ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται με την αστυνομία, την Επιτροπή κατά του Εγκλήματος και την Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος της Αυστραλίας για να διασταυρώσει περαιτέρω τα στοιχεία των εγγράφων. «Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναφερθούν στην ομάδα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα», ανέφερε ο Κράνστον σε δήλωσή του.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι «συνεργάζεται στενά» με τους εταίρους της στο πλαίσιο μίας φορολογικής συμφωνίας, για να αποκτήσει αναλυτικά στοιχεία για τους κατοίκους της χώρας που μπορεί να εμπλέκονται σε ρυθμίσεις με τη μεσολάβηση της Mossack Fonseca . Ο διευθυντής στρατηγικής της Υπηρεσίας για τα διεθνή έσοδα Τζον Νας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπάρχει «ένα ενεργό πρόγραμμα συμμόρφωσης που εστιάζει σε όσους έχουν εμπλακεί σε καταχρηστικές ρύθμισες οffshore εταιρειών και δεν εκπληρούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους».

Και η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) ήρθε σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με κατηγορίες ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε κάποιους πελάτες για να συστήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. «Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» δήλωσε ο Κρίστερ Φούρουστεντ, επικεφαλής του τμήματος της FSA που έχει την εποπτεία των μεγάλων σουηδικών τραπεζών. Τον Μάιο του 2015 επιβλήθηκε στη Nordea πρόστιμο ύψους 50 εκατ. κορωνών για ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.