Ξεκινάει η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης – περίπου 8.500 πρόσφυγες θα μετακινηθούν σε χώρους φιλοξενίας

Αύριο Τρίτη ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους.

5742ff031dc524473d8b4642

Σύμφωνα με τις Αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης εκτιμά από την πλευρά του ότι η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της Αστυνομίας που ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πρόκειται για μια επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα.

Προκειμένου πάντως η διαδικασία εκκένωσης της περιοχής να ολοκληρωθεί με επιτυχία, στην περιοχή αναμένεται να φτάσουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πληροφορίες θέλουν δέκα διμοιρίες να έχουν ήδη ξεκινήσει από την Αττική ώστε να βρεθούν στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετoυν ελικόπτερα της Αστυνομίας, τα οποία θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κυρίτση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι προέκυψαν από διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Παράλληλα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι η οποία ανακατασκευάστηκε.

Τι θα γίνει σε επόμενη φάση

Στην πραγματικότητα πάντως ο κόσμος που παραμένει αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη, ξεπερνά τη χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού, οι πρώην βιομηχανικοί χώροι της Θεσσαλονίκης, έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Ο Γιώργος Κυρίτσης εκτιμά ωστόσο ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά που πρόκειται να γίνει αύριο Τρίτη δεν είναι παρά η πρώτη φάση της διαδικασίας. Σε δεύτερη φάση αναμένεται συγκεκριμένα η κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ πρόκειται να προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί.

Πώς θα γίνει η εκκένωση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αστυνομίας, η εκκένωση της Ειδομένης θα ξεκινήσει με τη μετακίνηση όσων προσφύγων διαμένουν σε σκηνές οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού, δηλαδή σε χωράφια της περιοχής. Παράλληλα προτεραιότητα δίνεται και στη μετακίνηση εκείνων που βρίσκονται γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες, ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις αφού η παρουσία ανθρώπων στη γραμμή μπλοκάρει τη διέλευση εμπορευμάτων τόσο προς την ΠΓΔΜ όσο και προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου μία εβδομάδα επιχειρείται από τις Αρχές να πείσουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν από μόνοι τους. Η προσπάθεια ωστόσο δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, αφού από την περιοχή έφυγαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.