Εκφοβιστικό γκράφιτι έξω απ' το σπίτι της Πάολας Ρεβενιώτη (εικόνες)

Είχα μια κλήση από την Πάολα Ρεβενιώτη χθες βράδυ. Ακουγόταν ταραγμένη και σίγουρα τρομοκρατημένη. Μιλούσε γρήγορα και ακατάπαυστα, συνθήκη μάλλον απαγορευτική για την καρδιά της - η Πάολα πριν μερικά χρόνια είχε υποβληθεί σε επέμβαση ''μπαλονάκι''.

Αντώνης Μποσκοΐτης 16/10/2018 | 15:04

Είχα μια κλήση από την Πάολα Ρεβενιώτη χθες βράδυ αμέσως μετά τη δισκοπαρουσίαση του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ζόναρς. Ακουγόταν ταραγμένη και σίγουρα τρομοκρατημένη. Μιλούσε γρήγορα και ακατάπαυστα, συνθήκη μάλλον απαγορευτική για την καρδιά της - η Πάολα πριν μερικά χρόνια είχε υποβληθεί σε επέμβαση ''μπαλονάκι''.

Έφτασα στην πολυκατοικία της, στο σταθμό Λαρίσης, όπου έκπληκτος είδα το εξής γκράφιτι στον τοίχο: ''Τραβερσοπουσταρέλα Πάολα σκάσε''...Ένα απειλητικό μήνυμα και ίσως όχι τόσο απειλητικό, όσο εκφοβιστικό.

Μικρογραφία

Πρέπει να πούμε ότι η Πάολα που παραμένει δραστήρια στον λεγόμενο ακτιβιστικό χώρο, παρόλο που η ίδια αποποιείται τον χαρακτηρισμό της ακτιβίστριας, κατά καιρούς εκφράζεται τελείως ανοιχτά στο προσωπικό της facebook, ενώ πολλές από τις αναρτήσεις της αναπαράγονται από διάφορα διαδικτυακά sites.

Δεν έγινε ευρέως γνωστό ότι πριν από ένα μήνα, η Πάολα έπεσε θύμα τριών - τεσσάρων ''φουσκωτών'' που της έστησαν καρτέρι στη λεωφόρο Καβάλας. Αρχικά τη φωτογράφιζαν με τα κινητά τους, στολίζοντας την με τα πιο αναμενόμενα τρανσφοβικά επίθετα, αλλά λίγο αργότερα επιστράτευσαν και ξύλινα καδρόνια.

Ευτυχώς που η Πάολα, ''ψημένη'' τόσα χρόνια στην πιάτσα, είχε την προνοητικότητα να μην βγει από το αυτοκίνητο της για να αντιμετωπίσει τους διώκτες της. Γκάζωσε μόνο κι έφυγε κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Για εκείνη την περίπτωση γνωρίζουμε σίγουρα πως επρόκειτο για φασίστες.

Για τη νέα χθεσινή θρασύδειλη επίθεση, ωστόσο, προσωπικά δεν έχω την ίδια άποψη χωρίς βέβαια να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Η Πάολα δημοσίευσε κάτι στο facebook της που σχολίαζε - δίχως φυσικά να αναφέρει ονόματα - εκείνους που βρίζουν τις τρανς γυναίκες, αλλά που προστρέχουν σ' αυτές με την πρώτη ευκαιρία για να βγάλουν τα γούστα τους, εννοείται στα μουλωχτά πάντα, στα κρυφά. Γνωστό τοις πάσι αυτό, δεν έγραψε δα και τίποτα πρωτότυπο.

Μικρογραφία

Τέλος πάντων, ειδοποιήσαμε την αστυνομία και σε πέντε λεπτά κατέφτασαν δύο ασφαλίτες, οι οποίοι φωτογράφισαν το γκράφιτι έξω από την πολυκατοικία της και της πήραν μία μικρή κατάθεση για το περιστατικό. Της εξήγησαν ευγενικά πως την επόμενη θα μπορούσε να υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της ή να περάσει απλά από κει προκειμένου να καταγραφεί το συμβάν. Ύστερα από δέκα λεπτά, τηλεφώνησαν στο κινητό της και από το τμήμα αντιρατσιστικής βίας της ΓΑΔΑ. Της έδωσαν τις ίδιες οδηγίες με τους δύο άντρες της Ασφάλειας που βρίσκονταν έξω από το σπίτι της.

Θα ήταν άδικο να μην τονιστεί εδώ η σωστή επέμβαση της αστυνομίας και το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξαν. Μια και ήμουν παρών, δεν διέκρινα ίχνος ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι στην Πάολα και όλα αυτά τα γνωστά και επιεικώς απαράδεκτα, για τα οποία δικαίως κράζουμε την ΕΛ.ΑΣ.

Η όλη ιστορία έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες με την Πάολα τρομοκρατημένη, μα και με μία διάθεση ''διερευνητική'': Καταρχάς ο γραφικός χαρακτήρας και η σωστή ορθογραφία στο γκράφιτι φωτογραφίζουν έναν άνθρωπο εγγράμματο. Μοναδική τρανταχτή παραφωνία το πρώτο συνθετικό της λέξης ''τραβερσοπουσταρέλα'', που το ''τραβεστο'' έγινε ''τραβερσο'', προφανώς πάνω στη γρηγοράδα της στιγμής. ''Λες να έπεσες σε φαν του Νίκου Καββαδία;'' της έλεγα κι εγώ για να δημιουργήσω ένα πιο ιλαρό κλίμα.

Έπειτα η Πάολα έχει αρκετούς εχθρούς από το χώρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανθρώπους τοποθετημένους σε διάφορα πόστα εξουσίας, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την αντιεξουσιαστική θέση απέναντι στην ίδια τη ζωή της, αλλά και την κοινωνία.

Είναι, λοιπόν, η χθεσινοβραδινή απόπειρα εκφοβισμού της Πάολας Ρεβενιώτη δουλειά φασιστών ή έστω κάποιων που δεν τους αρέσουν όσα κατά καιρούς γράφει, στοχοποιώντας τους υπαινικτικά; Ή μήπως είναι δουλειά κάποιων πρώην ''φίλων'' της, συνεργατών κλπ. που απλά βρήκαν ευκαιρία να την τρομοκρατήσουν για να πάψει να μιλάει και να εκφράζεται ανοιχτά;

Αυτό το ''Πάολα σκάσε'', βλέπεις, δεν είναι ίδιο με ένα υποτιθέμενο ''Πάολα θα πάθεις εκείνο ή τ' άλλο'', δεν αποτελεί δηλαδή ευθεία απειλή, αλλά ξεκάθαρη ψυχολογική τρομοκρατία. Όλα παίζουν και γι' αυτό τίποτα δε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Την ώρα πάντως που με σύστηνε στους αστυνομικούς, για να δηλώσει στην ουσία ότι δεν είναι μόνη (όπως και δεν είναι, η γλυκιά μου), τους είπε: ''Από δω ο κ. Μποσκοΐτης, δημοσιογράφος, που γράφει στο Κουτί της Πανδώρας του Βαξεβάνη''. Γυρνάω και της κάνω: ''Τώρα αυτό, μωρή, για καλό το λες στους μπάτσους;'' και, όπως ήταν φυσικό, λιώσαμε στο γέλιο...