Εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισαν το Ισραήλ και η Χαμάς

Το "πράσινο" φως για κατάπαυση του πυρός έδωσε το βράδυ της Πέμπτης το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο.

gaza 1

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα κληθεί να ψηφίσει πρόταση για μονομερή εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την πληροφορία αυτή, η οποία μεταδόθηκε μία ώρα αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος.

Μία κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, 21 Μαΐου, εάν αμφότερες οι πλευρές το εγκρίνουν, σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Αίγυπτο.

«Η κατάπαυση του πυρός μπορεί να τεθεί σε ισχύ τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, μετά την κυβέρνηση του Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι εγκρίνουν αυτήν την πρωτοβουλία», είπε.

Επιβεβαιώνει στέλεχος της Χαμάς

Ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 2.00 της Παρασκευής.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν λίγα λεπτά νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, το αραβικό κανάλι Al Arabiya ανέφερε ότι το Ισραηλινό Υπουργείο Ασφάλειας ενέκρινε μία μονομερή εκεχειρία και θα ενημερώσει την Αίγυπτο για την απόφασή της. Σύμφωνα με το Sky News – αναφέρει το Arabiya, η Χαμάς συμφώνησε επίσης σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση του Καΐρου.

Το Αl Αrabiya  αναφέρει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα εισέλθουν σε «αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή στη Γάζα στις 2 π.μ. την Παρασκευή (2300 GMT Πέμπτη), όπως δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς στο Reuters.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ