Newsroom

Newsroom

Εκδήλωση – αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο, 30 χρόνια μετά το θάνατό του

Μία συζήτηση για το Νικόλα, αποσπάσματα από τους «Κροκανθρώπους» και τραγούδια.

5aa972f81dc52488048b4588

Τον αναφέρουμε 30 χρόνια μετά, στις 17.03.2018, στις Μουσικές Διαδρομές στη Λάρισα, λίγο μετά τις 19.00.  

Ο Νικόλας Άσιμος οπλοφορεί

Ο Νικόλας Άσιμος, τόσο μέσα από τα τραγούδια του και τις πράξεις του, όσο και μέσα από το αγαπημένο του θέατρο του δρόμου, διακωμωδούσε συχνά τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που «ξέφευγε», με αποτέλεσμα να έχει μπλεξίματα με τις Αρχές.

Μια από τις πρώτες περιπέτειές του σημειώθηκε στις 24/3/1978, όταν έγινε η σύλληψη του ζεύγους Φίλιππα και Σοφίας Κυρίτση. Το ζευγάρι κατηγορήθηκε ότι είχε στην κατοχή του κάτι μπουκάλια με βενζίνη κι ως ύποπτοι τρομοκρατικής ενέργειας ταλαιπωρήθηκαν τα επόμενα χρόνια στις φυλακές. Όταν τους πήγαν να απολογηθούν, ο Άσιμος βρισκόταν στα ανακριτικά γραφεία, μαζί με την κόρη του, η οποία ήταν 2 ετών περίπου τότε και είχε μαζί της ένα παιδικό παιχνίδι: ένα πλαστικό πιστόλι.

Μπροστά στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, χωρίς να κρύβει το πρόσωπό του, ο Άσιμος άρχισε να κάνει πως πυροβολεί με το παιχνιδάκι, προκαλώντας προς στιγμή κίνηση και πανικό. Ο ανακριτής ενοχλήθηκε τόσο πολύ από τη φασαρία που βγήκε έξω από το γραφείο του να δει τί τρέχει. Μέχρι όμως να κινητοποιηθούν οι αστυνομικοί, εκείνος είχε γίνει καπνός. Την επόμενη μέρα, το θέμα πήρε διαστάσεις στον Τύπο. Χαρακτηριστικό ήταν το απόσπασμα της «Απογευματινής», η οποία είχε πρωτοσέλιδο με φωτογραφία του άγνωστου τότε Άσιμου, που συμπαραστάθηκε στους τρομοκράτες με ψεύτικο πιστόλι.

Για τη δίωξη του ζεύγους Κυρίτση, έγραψε μάλιστα το τραγούδι «Είμαστε Τρoμοκράτες», με εισαγωγή και ερωτοαπαντήσεις, σαν θεατρικό σκετς κι ένα βαλσάκι στο ρεφρέν. Το πρωτοτραγούδησε σε εκδήλωση συμπαράστασης που έγινε στο θέατρο «Αλάμπρα», μαζί με τον Μιχάλη Σύρπο και τον Μάριο Μεγαπάνο.

Βεβαίως, η σχέση του Νικόλα με τα πραγματικά όπλα είναι γνωστή μέσω της περιπέτειάς του με τη στράτευση. Για έναν άνθρωπο όπως εκείνος, η ιδέα της οπλοκατοχής και της στράτευσης γενικότερα ήταν αδιανόητη. Για την ιστορία, το τραγούδι «Είμαστε τρομακράτες» κυκλοφόρησε το 1979, στην παράνομη κασέτα με αριθμό 000002 και τίτλο «Είμαι παλιάνθρωπος».

Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, κοινωνιολόγος

Βοήθημα: Γιώργος Ι. Αλλαμανής, Δίχως καβάντζα καμιά, Εκδοτικός οίκος: Α.Α. Λιβάνη


Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…