Εκβιάζουν και εργαλειοποιούν τους εργαζόμενους στο Γηροκομείο Αθηνών;

Υποχείρια της προσωρινής διοίκησης μέσω απειλών και εκβιασμών για να εξυπηρετήσει εκείνη τα σχέδιά της έχουν καταστεί, σύμφωνα με καταγγελίες, οι πολύπαθοι εργαζόμενοι του ακόμα περισσότερου πολύπαθου Γηροκομείου Αθηνών. Αντί τα πράγματα να καλυτερεύουν απ’ όταν «ξυρίστηκε» από τη διοίκηση του ιδρύματος ο «παπάς των σκανδάλων», όπως τον αποκαλούσαν, και κάθισε στο σκαμνί αντιμέτωπος με βαριά κακουργήματα, η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει.

5da09956825e634e4f715ed4

Αν και από το 2016 υπάρχουν προσωρινές διοικήσεις στο Γηροκομείο με νούμερο ένα αρμοδιότητά τους να προχωρήσουν σε εκλογές προκειμένου να σχηματιστεί επιτέλους μια σταθερή και μόνιμη διοίκηση που θα προσπαθήσει μεθοδικά να βγάλει από τον φαύλο κύκλο το ίδρυμα, μέχρι και σήμερα δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές. 

Ένα ψήφισμα μιας αυτοαποκαλούμενης “Επιτροπής Αγώνα” από εργαζόμενους στο Γηροκομείο που ήρθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων. 

Όσοι υπέγραψαν το ψήφισμα, φαίνεται να αποδίδουν τις μαύρες τρύπες στα ταμεία στην οικονομική κρίση και όχι στο πολυετές πάρτι επί διοίκησης Μπούμπα, για το οποίο άλλωστε δικάζεται στο Τριμελές Εφετείου. Να ευλογούν τα…«γένια» του προέδρου της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, Ζώη Κολιού (σ.σ έχει απειλήσει παλαιότερα το koutipandoras.gr το Documento και εμένα προσωπικά γιατί απλά… κάνουμε τη δουλειά μας). Να ζητούν όλως τυχαίως από τα Δικαστήρια να επιτρέψουν στην προσωρινή διοίκηση να κάνει μισθώσεις και εγγραφές τη στιγμή που τη Δευτέρα θα κριθεί για ακόμη μια φορά σχετικό αίτημα.

Μιλώντας στο koutipandoras.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γηροκομείου, κ. Δημήτρης Παπαχρήστου, τον οποίο λίγους μήνες πριν και ακριβώς μετά την κατάθεσή του κόλαφο κατά των πεπραγμένων της διοίκησης Μπούμπα στο δικαστήριο είχε επιχειρήσει να απολύσει ο κ. Κολιός, δηλώνει ότι όχι μόνο δεν είχε ξανακούσει για αυτήν την “Επιτροπή Αγώνα” αλλά καταγγέλλει ότι η ανακοίνωση βγήκε από λίγα άτομα και υψηλόβαθμους υπαλλήλους και αργότερα υπογράφτηκε κάτω από την απειλή “οριστικού λουκέτου” και μη πληρωμής μισθών, κυρίως από εργαζόμενους που έχει προσλάβει η προσωρινή διοίκηση.

Οι νέες αυτές προσλήψεις που έγιναν αποτελούν καίριο ερώτημα παλαιότερων (ακόμη και επί εικοσαετίας) υπαλλήλων που απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα και ενώ βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας. Για την ακρίβεια, όπως καταγγέλει στο koutipandoras.gr μια εξ αυτών, η κ. Α.Δ, δεν την απέλυσαν αλλά χωρίς να το γνωρίζει την ενημέρωσαν πως «αποχώρησε οικειοθελώς». Η υπόθεσή της βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διοικήσεις χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους. Και όχι προς όφελος των εργαζομένων φυσικά. Όταν ήθελαν κάτι, και κυρίως πριν από κάποιο δικαστήριο, εμφάνιζαν ξαφνικά μια ανακοίνωση των εργαζομένων που υπογράφονταν κάτω από διάφορες απειλές και έλεγε πόσο καλά πάνε τα πράγματα και πόσο προσπαθεί η διοίκηση», αναφέρει η ίδια πρώην υπάλληλος.

Την ίδια άποψη όμως για εκβιασμό και απειλές αποτυπώνουν και η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Καίτη Παπανδρέου αλλά και ο γραμματέας, Γιάννης Γουλής. «Προφανώς την ανακοίνωση τη θέλουν για το Δικαστήριο. Μέλημά του είναι να κάνει αγοραπωλησίες και μισθώσεις. Να του δοθούν οι αρμοδιότητες αυτές και βάζει μπροστάρηδες 40,45 άτομα που ο ίδιος (σ.σ αναφέρεται στον πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής), έχει προσλάβει. Είναι κατάλοιπα πρακτικών Μπούμπα αυτά», δηλώνει η κ. Παπανδρέου.

«Είναι ψυχολογική πίεση όλο αυτό που γίνεται. Πέρα των άλλων προβλημάτων που έχουμε σαν εργαζόμενοι έχουμε και αυτό. Είναι πάρα πολύ ψυχοφθόρο. με μαύρη καρδιά υπογράφουν και οι καινούργιοι. Είναι εκβιαστικό», προσθέτει ενώ επισημαίνει πως η ανακοίνωση έγινε με πρωτοβουλία συγκεκριμένων υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων στελεχών του Γηροκομείου όπως του διευθυντή, κ. Κωνσταντίνου Κεραμίδα και της επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, κ. Μαρίας Στραϊτούρη. Το ίδιο δηλώνει και ο κ. Γουλής που αναφέρει:«Γίνεται μπούλινγκ στο προσωπικό, να πούνε πόσο καλή είναι η προσωρινή διοίκηση ενώ εκβιαζόμαστε πρακτικά να υπογράψουμε ανακοινώσεις υπό την απειλή του δεν θα πάρεις λεφτά αυτόν τον μήνα».

Ερωτηθείς ο κ. Κεραμίδας αν συνέταξε εκείνος την ανακοίνωση απάντησε αρνητικά. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ήρθαν σε μένα εργαζόμενοι με την ανακοίνωση, συμφώνησα και την υπέγραψα». Ερωτηθείς ποιοί ήταν αυτοί οι εργαζόμενοι και ποιοί αποτελούν την αυτοαποκαλούμενη “Επιτροπή Αγώνα”, δεν σχολίασε κάτι. Αντιθέτως ανέφερε: «Γίνεται μια ύστατη προσπάθεια από όλους για να μην αναστείλει το Γηροκομείο τη λειτουργία του. Και εσείς αυτό πρέπει να κάνετε». 

Σχετικά με τις καταγγελίες για εκβιασμό των εργαζομένων και “εργαλειοποίησή τους” από την προσωρινή διοίκηση, ο κ. Κεραμίδας τόνισε ότι δεν ισχύουν αυτές και πως όλοι θέλουν να σώσουν το Γηροκομείο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικεφαλής της Νομικής υπηρεσίας, που φέρεται σύμφωνα με τους εργαζομένους να έχει βοηθήσει στη σύνταξη της ανακοίνωσης, ήταν πρωταγωνίστρια σε ένα ανήκουστο περιστατικό στην δίκη του Γηροκομείου στην οποία βρίσκεται στο ρολο της πολιτικής αγωγής. Δηλαδή της υποστήριξης των κατηγοριών σε βάρος του Μπούμπα και των δυο άλλων πρώην μελών του Δ.Σ.  Όπως έγραψε το documentonews.gr, η Εισαγγελέας της Έδρας μετά από τη στάση που κράτησε η κ. Στραϊτούρη με ερωτήσεις που χαρακτηρίστηκαν ως επιθετικές εναντίον της βασικής μάρτυρα κατηγορίας, δήλωσε πως μετά το πέρας της δίκης θα ζητήσει να διαβιβαστούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διερευνήσει αν η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής (Γηροκομείο) διέπραξε το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου!

«Το να λες ότι θα κλείσει εκβιαστικά από τη Δευτέρα, Τρίτη το Γηροκομείο επειδή δεν θα μπορείς να μισθώσεις πέντε, έξι ακίνητα που θα φέρουν λίγα χρήματα τη στιγμή που έχεις χρέη γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ, είναι παράλογο. Το θέμα και ο κίνδυνος είναι τα εκατομμύρια αυτά», αναφέρει ο κ. Παπαχρήστου ενώ σημειώνει εν είδει ερωτήματος, γιατί επιτέλους δεν πιστοποιείται το Γηροκομείο για να παίρνει επιχορηγήσεις από το κράτος.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση και το σημείο που αναφέρει περί… οικονομικής κρίσης και όχι κακοδιαχείρισης και ευθυνών της υπόδικης διοίκησης Μπούμπα, ο κ. Κεραμίδας απάντησε: «Έχουμε καταθέσει ως μάρτυρες κατηγορίες στη δίκη ό,τι συνέβη. Το σωστό δηλαδή».

Βέβαια στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο διευθυντής (εδώ και πάρα πολλά χρόνια με μισθό 3.000 ευρώ μηνιαίως ενώ αρχικό είχε 4.000 ευρώ) είχε καταθέσει ότι οι μαύρες τρύπες δημιουργήθηκαν στα ταμεία και από άγνοια της διοίκησης με σύμφωνη απόφαση των εκάστοτε Δ.Σ. Για να πει μετά ότι ο υπόδικος αρχιμανδρίτης έλεγχε τα Δ.Σ.

Στην ανακοίνωση από την “Επιτροπή Αγώνα” οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να “ξεχνούν” το τι γινόταν επί εποχής Μπούμπα καθώς γράφουν ότι ξαφνικά από το Σεπτέμβριο του 2010 το Γηροκομείο χτύπησε η οικονομική κρίση! 

Δηλαδή η κρίση ευθύνεται για τα όσα δεινά προέκυψαν στο Γηροκομείο και τις τρύπες εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά του. Όχι δηλαδή η «αμαρτωλή» διοίκηση του αρχιμανδρίτη ο οποίος μαζί με άλλα δυο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕΑ κάθονται στο σκαμνί αντιμέτωποι με βαριά κακουργήματα. Για κακουργήματα που αποδεικνύουν αν μη τι άλλο μια απίστευτη κακοδιαχείριση, ένα μεγάλο “πάρτι” την εποχή των παχιών αγελάδων με κερδισμένους μονάχα ανθρώπους του περιβάλλοντος του υπόδικου παπά.

«Προφανώς υπήρχε κακή διαχείριση. Δεν ήταν από την κρίση αυτό που έγινε», δηλώνει η Α.Δ. «Είμαστε θύματα μιας κακής διοίκησης και όχι της κρίσης. Αυτή μας έβαλε στον κυκεώνα αυτόν. Αυτό που έκανε σε ένα ίδρυμα με τόσο πλούτο ήταν κατόρθωμα», σημειώνει η κ. Παπανδρέου. «Μας ξυπνάει παλιούς εφιάλτες αυτό που γίνεται. Υπάρχει άνιση μεταχείριση στις προκαταβολές. Κάποιοι παίρνουν 300 ευρώ και κάποιοι 500,1000», προσθέτει. 

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των περιβόητων εκλογών, τόσο οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Εργαζομένων όσο και ο διευθυντής, τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής τους. Το koutipandoras.gr, προσπάθησε πολλές φορές – πριν τη δημοσίευση – να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κολιό, τον πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Γηροκομείου, αλλά δεν απάντησε στις κλήσεις.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…