"Εκβιάζει" ο Ερντογάν την ΕΕ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Επίσημα πλέον η Τουρκία συνδέει την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές Αδριανούπολης, με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Η προκλητική αυτή απαίτηση της Άγκυρας, υπάρχει στην επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Με την επιστολή όχι μόνο συνδέει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά ζητεί από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους τούρκους αξιωματικούς και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά… διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη».

Αποστολέας της επιστολής είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, με ημερομηνία 31 Μαΐου. Σε αυτήν, σύμφωνα με δημοσίευμα, των “Νέων” ο Τούρκος αξιωματικός κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες» και στηλιτεύει το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.

Καταγγέλλει δε, την ελληνική δικαιοσύνη για υποκρισία και επειδή δεν επιστρέφει τους τούρκους «εγκληματίες» και τους αφήνει χωρίς τιμωρία.

Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί η τελευταία παράγραφος της επιστολής, όπου μέσα σε μια γραμμή ο Tούρκος αξωματούχος με ωμό τρόπο και κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου αναφέρει: «Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία». Στο τέλος απευθύνει συστάσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πως «περιμένει ότι θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος – μέλος της ΕΕ».

Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών 

Δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως φαίνεται τα απαραίτητα βήματα για την μετάθεση των Άγγελων Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην Τουρκία. Κατά πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το onalert.gr, η αποστολή του σχετικού διαβιβαστικού από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Σε αυτήν αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την υπηρεσία στην οποία θα επιλεγεί τελικώς να τοποθετηθούν. Δηλαδή εάν θα πρόκειται για την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, για τα Προξενικά Γραφεία σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αδριανούπολη ή για το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο.

Σε κάθε περίπτωση η αποστολή του ελληνικού αιτήματος τελεί υπό την έγκριση των διπλωματικών αρχών της γείτονος, καθώς η Τουρκία μπορεί να θέσει βέτο στην σχετική μετακίνηση, ακόμη και βάσει ενός νομιμοφανούς αιτιολογικού. 

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Η ακριβής ώρα, ημέρα εξόδου θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ καλούν σε συμμετοχή στις δράσεις των…