Newsroom

Newsroom

Εκατοντάδες ιρανικά drones στη διάθεση της Ρωσίας, λένε οι ΗΠΑ – Τα χρησιμοποιούν στην Ουκρανία

Η υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών είναι αμφίδρομη, δήλωσε ο Κίρμπι

AP - drone

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία φαίνεται να εμβαθύνει την αμυντική της συνεργασία με το Ιράν και ότι έχει παραλάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης που χρησιμοποιεί για να πλήξει την Ουκρανία.

Επικαλούμενος πρόσφατα αποχαρακτηρισθείσες πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) κατασκευάστηκαν στο Ιράν, μεταφέρθηκαν μέσω της Κασπίας Θάλασσας και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες εβδομάδες για να πλήξει το Κίεβο και να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό και η ρώσο-ιρανική στρατιωτική συνεργασία φαίνεται να εμβαθύνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Επίσης ανησυχούμε για το ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τον Ιράν για την κατασκευή ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός της Ρωσίας»

Ο Κίρμπι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία παραλαμβάνει από το Ιράν υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2024.

«Δίνουμε στην δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες της τοποθεσίας του εργοστασίου κατασκευής των εν λόγω μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ειδική οικονομική ζώνη Αλάμπουγκα της Ρωσίας» δήλωσε ο Κίρμπι. Η Αλάμπουγκα απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Η υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών είναι αμφίδρομη, δήλωσε ο Κίρμπι, με το Ιράν να αναζητά στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και ραντάρ.

«Η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν μια άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία, μεταξύ άλλων σε πυραύλους, ηλεκτρονικά και αντιαεροπορική άμυνα», είπε.

«Πρόκειται για μια πλήρους κλίμακας αμυντική συνεργασία που είναι επιζήμια για την Ουκρανία, τους γείτονες του Ιράν και τη διεθνή κοινότητα. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες, μεταξύ άλλων με την κοινοποίηση των πληροφοριών αυτών στο κοινό – και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα».

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι μεταφορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνιστούν παραβίαση των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να καταστήσουν τις δύο χώρες υπόλογες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ιρανικά στελέχη ενός εργοστασίου κατασκευής αμυντικών συστημάτων για προμήθειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Το Ιράν έχει παραδεχθεί ότι στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, αλλά δήλωσε στο παρελθόν ότι στάλθηκαν πριν από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου.

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στους παράγοντες που εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο Κίρμπι είπε ότι μια νέα αμερικανική προειδοποιήση θα εκδοθεί την Παρασκευή «για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και άλλες κυβερνήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που ενέχει το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν και τις παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιεί το Ιράν για την προμήθεια εξαρτημάτων για αυτό».

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…